Home » Скандално » Черна поредица от родилки, които губят живота си
Черна поредица от родилки които губят живота си

Черна поредица от родилки, които губят живота си

Момиче и бебе си отидоха в Пловдив 

Издъхналата преди дни в Русе Ивелина е част от трагичната поредица от смъртни случаи 

29-годишната Ивелина издъхна в Русе само часове след като роди второто си дете.

Смъртта на родилката потресе областния град, а в неделя бащата беше сам на изписването на сина си Белослав. Тепърва ще се установява каква е причината за кончината й, но през последните години има няколко емблематични случая на издъхнали родилки, които разтърсиха обществото.

Ивелина си отиде само на 29 години
Ивелина си отиде само на 29 години

През 2021 г. 29-годишната тогава Евгения почина на операционната маса в болницата в Благоевград по време на планирано секцио. Младата жена умира още докато й поставят упойката. За съжаление медиците не успяха да спасят и бебето. След кончината Евгения остави 3-годишно сираче.

Евгения си отиде без време
Евгения си отиде без време

Младата жена е прекарала коронавирус три месеца по-рано и според лекарите белият й дроб бил силно увреден. Само за шест месеца това е третият случай на смърт на млада майка в отделението.

Няколко месеца по-късно стана ясно, че лекарска грешка е причината за смъртта на 29-годишната родилка и нероденото й момиченце. Това показаха съдебно-медицинската експертиза и проверката на Медицински надзор.

Шест години продължи разследването за смъртта на 19-годишната Деяна Георгиева, която почина от сепсис след едномесечни мъки и лечение в три софийски болници през 2011 г. Преди 4 години стана ясно, че на подсъдимата скамейка застават д-р Лозанов и д-р Байданова-Василева от САГБАЛ „Шейново“ и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков от „Пирогов“. На всеки един от тях беше повдигнато обвинение за това, че при независимо съизвършителство причинили смъртта на Деяна.

Дълги години делото за кончината на Деяна не тръгваше
Дълги години делото за кончината на Деяна не тръгваше

Дълго дискутиран в обществото бе и случаят на лекарска жестокост от страна на завеждащия АГ отделението в тетевенската болница д-р Нина Байчева. За нейните действия сигнализира родилката Наташа Габровска, която загуби бебето си. Наташа разказа с ужасяващи детайли от раждането. Когато започнали контракциите, д-р Байчева пристигнала с черна рокля и дълги нокти, с които буквално започнала да я дере отвътре. Тя крещяла по нея и се оплаквала от виковете й: „Напъвай! Запек не си ли имала? Вие не се научихте да раждате!“.

Докторката накарала две сестри да седнат върху Наташа. Те започнали да я натискат. Детето починало, а лекарите обвинили родилката, че тя е убила детето си. Две години с три години изпитателен срок бе присъдата на д-р Нина Байчева, постановена на първа инстанция от Окръжния съд в Ловеч. Магистратите й наложиха още едно наказание – две години без право да упражнява лекарска професия. Докторката не призна вина и получи правото да обжалва. Впоследствие Апелативният съд във Велико Търново я обяви за невинна.

Неправилни и отречени от времето техники са били приложени при раждането на Наташа, сочеха данни от проверката, която разпореди Министерството на здравеопазването. Байчева и колегата й д-р Михаил Миков подадоха молби за напускане след случая.

Наташа Габровска е преживяла тежки моменти
Наташа Габровска е преживяла тежки моменти

Д-р Димитър Ангелов получи 5 години лишаване от свобода за причинена по немарливост смърт на 30-годишната Десислава Манолова и новороденото й момченце. Бившият шеф на АГ отделението в габровската болница бе лишен и от лекарски права за 5 години. Три години условно и отнемане на право да упражнява лекарска професия за същия срок получи и дежурната, водила раждането, д-р Севдалина Колева. Делото приключи на първа инстанция след година и половина протакане и общо 3 комплексни съдебномедицински експертизи, последната от които от 7 вещи лица. Но и двамата получиха право да обжалват наказанията си.

Бременната в 9-ия месец жена е приета в областната болница „Д-р Тота Венкова“ на 12 септември 2013 г. след преносване. Това е второ раждане за младата висшистка и нищо през 9-те месеца на износване на плода не предвещава фаталния изход. Деси развива тежка бронхопневмония, причинена от смъртоносен стафилокок, с който е заразена в отделението, категорични са вещите лица.

През октомври 2020 г. 27-годишната Бистра починала от тежки усложнения. Била лекувана в две столични болници. Младата жена развила рядък животозастрашаващ синдром. Лекарите успели да спасят само бебето.

Преди 8 години 29-годишна жена, родила с цезарово сечение, е починала ден след раждането в столична клиника. 23-годишната Полина умира преди девет години само 20 дни след раждането на дъщеричката си.

21-годишната Дияна издъхва 8 дни след планово секцио в болницата в Пазарджик. Тя умира след сърдечно усложнение, на което никой според роднините й не е обърнал внимание.

Един от последните случаи е от април 2021 година, когато 28-годишна родилка с COVID-19 почина в сливенската болница. На 1 април майката е приета с коронавирус в 32-рата седмица от бременността. Няколко дни след това се влошава и лекарите предприемат раждане, за да спасят детето. Състоянието му е стабилизирано. Два дни след раждането майката губи живота си.

През последните дни имаше няколко потресаващи смъртни случая.

27-годишната Елисавета е починала в инфекциозната клиника на пловдивската болница „Св. Георги“, без лекар да й окаже медицинска помощ. За това разказа Цвета Станева, майка на младата жена. Според нея на Елисавета не й е оказана адекватна първа помощ, а поради липса на лекари и сестри се наложило санитарка да прави сърдечен масаж. От болницата твърдят пред Нова телевизия, че момичето е починало от основното си заболяване кардиомиопатия. Според родителите обаче Елисавета нямала сърдечни болести.

Отново преди дни светкавична смърт е покосила едномесечно бебе в Пловдив след задавяне с кърма. Пеленачето е било откарано в спешното отделение на „Свети Георги“, но въпреки усилията на лекарите е починало и не е могло да стигне до Клиниката по детска хирургия.

Източник: България днес

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар