Home » Коментари » Хампарцумян: Няма да стигнем до хиперинфлация като от Виденовата зима
Хампарцумян: Няма да стигнем до хиперинфлация като от Виденовата зима

Хампарцумян: Няма да стигнем до хиперинфлация като от Виденовата зима

„Вероятно през 2022 г. ще имаме достатъчно дълъг период с инфлация, но не бива да очакваме, че тя ще бъде катастрофална. По-скоро ще бъде поносима”. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян в студиото на „Събуди се”.

„Поне за една част от годината инфлацията ще бъде проблем, но няма да стигнем до хиперинфлация като от Виденовата зима. В целия свят тя представлява загриженост, с която обаче има начин да се справим”, каза още той.

„В различните фази на живота си хората се справят различно с паричния проблем. По-младите могат да си позволят да играят по-рисково, ако имат възможност за компенсация на следващ етап. Тези, които вече са с т.нар. „фиксиран доход”, трябва да бъдат внимателни и да балансират разходите си спрямо прихода, който имат”, коментира още банкерът.

Хампарцумян не съветва да се инвестира в имущество – само ако има нужда и хората са сигурни, че могат да се справят с изплащане. Покупката на жилище е спекулация, може да се окаже грешна стратегия. При спекулация – ако не излязат сметките, балонът се пука, но се поема риск, посочи още той.

Имотен балон в България няма, но има предпоставки – той ще стане, ако много хора решат да купуват жилища за спекулация и ако продължи поскъпването на жилища. Търсенето е оправдано, търсят се крайградски имоти, по-големи жилища, поясни Левон Хампарцумян.

„Да бъдем част от еврозоната би било едно предизвикателство“, каза още експертът.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар