Home » Любопитно » Учени разкриха: Всички хора със сини очи са далечни роднини! Ето защо:
Учени разкриха: Всички хора със сини очи са далечни роднини! Ето защо:

Учени разкриха: Всички хора със сини очи са далечни роднини! Ето защо:

Някога рисували ли сте родословното си дърво? По време на това вълнуващо занимание можете да научите много за историята на вашето семейство. Вярно е, че преминаването отвъд три или четири поколения често е трудно.

Датски учени обаче се притекоха на помощ по най-неочаквания начин: те идентифицирали един общ прародител за всички синеоки хора!

Без син пигмент

Цветът на очите ни зависи от това колко меланин има в ириса. Сините очи придобиват цвета си по същия начин, по който водата и небето стават сини: те разпръскват светлината по такъв начин, че повече от синьото се отразява обратно. Това прави очите да изглеждат сини.

С този цвят на очите е свързана повишената чувствителност към дневна светлина, но в същото време липсата на меланин позволява повече светлина да навлезе в очите ни през нощта, което води до предимство при нощното виждане.

Тест за вярност

Преди генетичните открития цветът на очите е бил използван като тест за вярност. Много хора смятали, че синеоките хора могат да имат само синеоки деца. На науката отнело известно време, за да изясни този въпрос, но броят на жертвите на тази заблуда е малко вероятно да бъде установен.

Алкохолици със стратегическо планиране

Съвременните учени непрекъснато се опитват да намерят връзката между цвета на очите и другите ни качества и способности. Така например американски експерти казват, че хората със сини очи са по-склонни към алкохолизъм. Други проучвания твърдят, че тези хора имат някои когнитивни предимства: имат по-добро развито планиране и стратегическо мислене.

Едва 8 % са синеоки

Да започнем с факта, че на планетата няма много синеоки хора – около 8%. Ако имате сини очи, вие принадлежите към една от най-изключителните групи от населението.

Тъй като сините очи са генетично рецесивни, те са много по-редки от кафявите очи в световен мащаб. В повечето случаи този признак притежават жителите на Северна Европа. Въпреки че по-рано хора с такъв външен вид са живели на територията на съвременен Китай.

Между другото, броят на синеоките бързо намалява. Например, днес само един на всеки шест американци има сини очи, в сравнение с почти половината от населението на САЩ в началото на 20-ти век.

Тази рядкост накарала учените да започнат да изучават тази група хора. В резултат на това университетът в Копенхаген публикувал документ, в който се посочва, че всички синеоки хора всъщност са роднини – те имат общ прародител. Истината е, че той е живял преди 6 000-10 000 години.

Това откритие станало възможно чрез сравняване на количеството меланин в кафявите и зелените очи с количеството меланин в сините очи. Между другото, проучването продължило повече от 26 години в Европа, както и в Близкия изток.

Днес всички синеоки хора могат спокойно да твърдят, че знаят къде започва тяхното родословно дърво.

Източник: Свободна Зона

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар