Home » България » Търговците сменят етикетите с цените всеки ден – ето с колко се обезцениха 100 лева за година
Търговците сменят етикетите с цените всеки ден – ето с колко се обезцениха 100 лева за година

Търговците сменят етикетите с цените всеки ден – ето с колко се обезцениха 100 лева за година

Рекордно поскъпване на храните за последната година. Спрямо миналия април на едро цените на основните продукти са се повишили с близо 28%, отчитат от Комисията по стоковите борси и тържищата.

Поскъпването на храните е и сред основните причини за високата инфлация, която статистиката отчете преди дни, посочва NOVA.

Търговците са принудени да сменят етикетите с цените почти всеки ден. Над 25 поредни седмици цените на храните вървят само нагоре. От началото на годината на едро основните продукти, които купуваме, са поскъпнали с над 13%, а спрямо миналия април – с почти 28 на сто.

Най-голямо увеличение за последния месец има при цените на олиото, яйцата, брашното, зелето и пилешкото.

Колко и какви продукти можем да купим с доходите, които получаваме, сега и преди година?

За да напълни хладилника за четиричленното си семейство, Виолета Жечева поне 2-3 пъти седмично се налага да пазарува, и пресмята, че досега покупките никога не са ѝ излизали толкова скъпо.

„За 100 лева купихме салата за една вечеря, продукти за една баница, за един кекс и 3 кг месо, което ще е за 3 вечери, и млечни продукти. Толкова“, заяви Жечева и изчисли с тези продукти семейството ѝ може да изкара около 3 дни. До края на седмицата, обаче, ще трябва да напълни същата количка поне още 1-2 пъти. По думите ѝ, преди година е щяла да вземе отгоре още поне половината от тези продукти.

Драстично поскъпване на основните храни, които купуваме през последната година, отчитат и от комисията, която следи пазара на едро. От там регистрират ръст за 26 поредна седмица.

Всеки ръст в цената на тока, газа и суровините рязко оскъпява и производството на храни, особено след началото на конфликта в Украйна, отчитат от сдружение „Храни и напитки“.

Според икономиста Адриан Николов инфлацията ще продължава да расте, а поскъпването на храните – все повече ще изяжда от бюджета на домакинствата.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар