Home » Свят » Тръмп изненадан от Путин: Променил се е! Мислех, че се опитва да преговаря
Тръмп изненадан от Путин: Променил се е! Мислех, че се опитва да преговаря

Тръмп изненадан от Путин: Променил се е! Мислех, че се опитва да преговаря

Бившият американски президент Доналд Тръмп обяви в телефонно интервю пред Washington Examiner, че е и изненадан от действията на Владимир Путин.

Той призна, че е вярвал, че руският държавен глава просто е опитвал да „преговаря“, когато е изпратил войски на украинската граница и е бил „изненадан“, когато лидерът на Русия всъщност нахлул в Украйна.

„Изненадан съм, изненадан съм. Мислех, че води преговори, когато изпрати войските си към границата. Мислех, че преговаря. Мислех, че това е твърд начин за преговори, но много умен“, коментира милиардерът.

Тръмп, който изглежда разви тесни работни отношения с Москва по време на президентството си, каза, че Путин „доста се е променил“ откакто двамата са работили за последно заедно.

„Реших, че той ще сключи добра сделка, както всички останали правят със САЩ и другите хора, с които са склонни да си имат работа — знаете, като всяка търговска сделка. Никога не сме сключвали добра търговска сделка с Русия, докато не се появих аз. И тогава той нахлу в Украйна, мисля, че се е променил. Мисля, че се е променил. Това е много тъжно нещо за света. Той много се е променил“, каза Доналд Тръмп, цитиран от Vesti.bg.

Бившият американски президент беше изправен пред критики за отношенията си с Путин и последно за това, че не успя да го критикува в навечерието на инвазията.

Колегите на Тръмп републиканци, включително бившият вицепрезидент Майк Пенс и бившият съветник на Белия дом по националната сигурност Робърт С. О’Брайън, публично осъдиха лидера на Кремъл и казаха, че няма да има съжаление за симпатизантите на Путин в тяхната партия.

По подобен начин президентът на демократите Джо Байдън нарече Путин „тиранин“ и отговори на инвазията му с дипломатически и икономически санкции.

Във вторник Тръмп отхвърли схващането, че е мек към руския лидер и заяви, че Москва никога не би нахлула в Украйна, ако той все още беше на власт.

„Бях много, много твърд към Путин. В същото време се разбирах много добре с него. Но се разбирах много добре с повечето световни лидери“.

Бившият президент също така твърди, че често е настоявал срещу дневния ред на Путин, докато е бил на поста в Белия дом. „Като се замислиш, кой беше по-строг спрямо Русия от мен?“, попита Тръмп преди да добави: „Дадох милиарди и милиарди долари за НАТО.

Сега всички тези пари отиват за борба срещу Русия, така че направих това. Затворих тръбопровода. Знаете ли, газопроводът беше затворен и Байдън го отвори.

Освен това наложих най-големите санкции, които някой някога е налагал срещу Русия“.

„Бях много критичен към Путин от гледна точка на газопровода, от гледна точка на набирането на милиарди и милиарди долари за НАТО, за да защитим преди всичко Европа от Русия. Никой друг не е правил това“, подчерта бившият американски президент.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар