Home » Любопитно » Строят много модерен затвор у нас, прилича на хотел
Строят много модерен затвор у нас прилича на хотел

Строят много модерен затвор у нас, прилича на хотел

Строеж на нов ултрамодерен затвор, в който няма да има решетки, а килиите ще наподобяват 5-звезден хотел, стартира край Дупница.

Съоръжението се намира на мястото на старо военно поделение на 35-и противотанков полк в село Самораново. Инвестицията е за 17 560 000 евро, а средствата идват от Норвежкият финансов механизъм.

Проектът е дело на архитект Божидар Хинков и бе представен лично от него по време на конференция в хотел „Витоша Гардън“.

Лукс

Според разчетите затворът трябва да бъде построен до март 2024 година, като има известно забавяне заради продължилата две години пандемия от COVID.

Това е първият затвор, за който у нас въобще се изготвя проект през последните 50 години. В него ще бъдат настанени 400 лишени от свобода, които буквално ще тънат в лукс. Освен че няма да има решетки, пандизчиите ще са с обща ограда и ще ползват големи открити пространства с много зеленина. Предвидено е сами да се грижат за поддръжката на зелените площи. Освен това килиите са ориентирани с гледка към върховете на Рила, така осъдените ще могат да се успокояват и постепенно да се подготвят за реинтеграцията си.

В новия затвор ще има отделни корпуси за обучение, за отдих, както и част, в която лишените от свобода ще живеят в отделни къщи. Там ще се настаняват онези от тях, които са имали добро поведение и им остава малко време за доизлежаване. Целта е да могат да свикват по-бързо със външната среда. Освен това те ще могат да излизат свободно на разходки и да се прибират в килиите си преди вечерния час, пише „Телеграф“.

Удобства

Затворниците ще имат много удобства, за каквито в момента могат единствено да мечтаят. Строежът е базиран изцяло на норвежкия опит. В северната страна затворите са едни от най-модерните, а средата в тях е доста щадяща към лишените от свобода.

Според проектантите така изцяло ще им се даде шанс да се реформират и завърнат в обществото, след като излежат присъдите си.

Към затвора ще има обучителен център за надзирателите, ще се открият и много нови работни места за жителите на село Самораново и Дупница. Предвидено е и изграждането на водопровод в селото, което да задоволи нуждите както на затвора, така и на населеното място.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар