Ако оставим настрана политиката, голяма част от хората, които живееха през 60-те, 70-те или 80-те години на миналия век, не само бяха по-слаби, но и здравето им беше по-добро.
Имаше малко като избор, но истинска храна. „Книга за всеки ден и всеки дом“ можеше да се открие в почти всяко домакинство. В още две-три, подобни на нея книги, хората можеха да намерят интересни рецепти и да разберат ползите от всякакви продукти, а също така да получат препоръки за здравословно хранене.
Защо хората тогава бяха по-слаби?
Заради редовната физическа активност, както и тогавашният начин на хранене, който съдържаше предимно естествени продукти, местно производство. Хората вършеха повече физическа работа и изразходваха повече енергия.
Едно време имаше дефицит и на стоки, и на храна. Сега има всичко при това на баснословни цени и хората не могат да си го позволят. И мнозина страдат от дефицит на витамини и минерали, които основно се доставят с храната.
При соца почти нямаше готова храна. Имаше колбаси и консерви, но те бяха от истинско месо.
Хората купуваха прости и естествени продукти и си приготвяха обяд и вечеря от тях. Храната беше обикновена, но и много по-здравословна и доста по-вкусна. Днес се тъпчем с полуготови храни от хипермаркетите и уж „био“ продукти, в които дори не знаем какво има
Източник: Ретро