Емайлираните тенджери, тави и тигани имат важно предимство пред съдовете от други материали. Емайлът не представлява никаква опасност за храната.
С други думи, в ястие, приготвено в такъв съд, определено няма да има вредни примеси. Това е една от причините такива съдове да се използват широко в столовите на детски градини и училища.
Не забравяйте обаче за недостатъците на емайлираните съдове – потъмняването.
Можете да върнете оригиналната снежна белота с помощта на скъпи почистващи препарати. Но соцработничките в столовата нямаха достъп до подобни химикали. Ето защо детските градини и училища използваха по-достъпни, но не по-малко ефективни компоненти.
Същност на метода
Първо трябва да напълните съда с вода и да го поставите на котлона. След като течността заври, котлонът трябва да бъде изключен. След това във водата се слагат два продукта: белина и сода за хляб. За един литър вода ще ви трябват две супени лъжици от първия компонент и една супена лъжица от втората съставка.
След старателно смесване течността, към която са добавени двата вида препарати, трябва да се остави да престои за няколко минути.
Можете да продължите към следващата стъпка в момента, когато водата стане мътна. Течността, която е придобила това състояние, трябва да се излее в мивката. А почистените съдове трябва да се изплакнат с топла вода.
Резултатът ще бъде връщането на оригиналния цвят на емайлирания съд. Както можете да видите, за това не са необходими скъпи инструменти и сложни процедури.