Home » България » Слави Трифонов – без съд и присъда
Слави Трифонов - без съд и присъда

Слави Трифонов – без съд и присъда

„Веднага обвинение, съд и присъда за подслушванията. Само така ще покажем, че в България все още има остатъци от демократична и правова държава“, обявило във фейсбук нещото, което се представя за Слави Трифонов и пише вместо него.

Само че в правовата държава редът не е точно такъв.

Първо се води разследване. Събират се улики и доказателства. Разпитват се свидетели. Назначават се експертизи. Ако натрупаният следствен материал е достатъчен, се дава на прокурор. От своя страна той преценява дали и срещу кого да бъде повдигнато обвинение, дали има данни за извършено престъпление.

Обвинението се внася в съда. Тече съдебен процес, на няколко инстанции. С адвокатски пледоарии. Съдиите решават: виновен или невинен. Следва обжалване.

„Веднага обвинение, съд и присъда“ е странна концепция, присъща не за правовата, а за тоталитарната държава. Където няма разделение на властите. Там политиците се разпореждат и в юридически план със съдбата на гражданите и институциите. Не въз основа на факти, а за да се саморазправят с опонентите.

Примерно – нацистка Германия на Хитлер, Съветския Съюз на Сталин, Италия на Мусолини, Испания на Франко, Гърция на черните полковници, Чили на Пиночет.

„Веднага обвинение, съд и присъда“ всъщност означава „веднага – без съд и присъда!“. Означава Берия и Ежов.

Нещото, което е откраднало самоличността на Слави Трифонов и пише вместо него във фейсбук, трябва да признае: за демокрация ли се бори или за диктатура.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 2 Средна оценка: 4]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар