Home » България » Скоро в България: Нови лични карти с чип, синият талон и трудовите книжки може да отпаднат
Скоро в България: Нови лични карти с чип синият талон и трудовите книжки може да отпаднат

Скоро в България: Нови лични карти с чип, синият талон и трудовите книжки може да отпаднат

Нови лични карти с чип, който ще улеснява достъпа до здравна и друга информация, електронни регистри и край на синия талон и трудовите книжки. Това са част от плановете на министър Божидар Божанов, които сподели в интервю пред Александър Детев от „Deutsche Welle“.

„Но някои реформи нямат край – не можеш да срежеш лентата на електронното управление и да кажеш „завършихме го“. Няма как например да електронизираме всички регистри за четири години, но можем да електронизираме най-важните.

Важно е да уточним, че в чипа на личните карти няма да има лични или здравни данни. Ще има идентификатор, който е анонимен. На база на него могат да бъдат предоставяни данни от първичните регистри на заинтересовани страни – лекари, КАТ и т.н. В момента правим оценката докога можем да го възложим и докога може да се случи, но до края на годината би трябвало тези карти да са факт. Дали всички ще са длъжни да си ги сменят, също подлежи на преценка, но ако трябва, ще е за сметка на държавата.

„Много е важно в момента, в който ти потрябва електронна услуга, да имаш готовото средство, с което да я заявиш. Видяхме опашките пред НОИ в началото на пандемията за изкарване на ПИК, тъй като хората нямаше как да ползват съществуващите услуги. Идеята е да елиминираме този елемент.

„Синият талон е от лесните за премахване документи. Той може да отпадне само със законодателно изменение и промяна на някои процеси в МВР. В коалиционното споразумение е записано и отпадането на всякакви стикери – за гражданска отговорност, технически преглед. Това също е лесно.

МВР и в момента може да прави тези проверки през таблети, например. И ако талончетата не отпаднат, те със сигурност няма да са задължителни. Тоест няма да могат да те глобят, ако не си носиш съответното талонче или не си залепил стикера“.

„Повече време ще отнемат трудовите книжки. Сещам се за опита на предишните управляващи да въведат нов дизайн на трудовите книжки – от една страна, това е забавно, от друга – показва, че посоката изобщо не е била към дигитализация. Те трябва да отпаднат, но поетапно. Необходимо е създаването на нови регистри, тъй като в книжките има данни, които са единствено там и никъде другаде. Тя може да отпадне, когато работодател вкара данните в съответния регистър, но те ще продължат да съществуват за тези, които не са сменяли работното си място или пък са безработни“.

„Една от политиките на нашето министерство ще бъде да прилагаме закона. В момента може да е забранено администрациите помежду си да обменят хартиени документи и вътрешно да действат с тях, но това не значи, че забраната се спазва. Ще прилагаме закона, вътрешният документооборот със сигурност трябва да бъде изцяло електронен, между институциите също.

Хубавото, което беше свършено в последните години, е, че системата за обмен на документи между администрациите макар да не е перфектна, работи. Отпадането на печатите е важно, за да отпадне и нуждата от прехвърлянето на документи на хартия“.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 2 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар