Home » Здраве » Само 20% от хората го имат – Ако този пръст на крака ви е по-дълъг от останалите, трябва да знаете това!
Само 20% от хората го имат - Ако този пръст на крака ви е по-дълъг от останалите трябва да знаете това!

Само 20% от хората го имат – Ако този пръст на крака ви е по-дълъг от останалите, трябва да знаете това!

Преди няколко месеца всички писаха за пръстите на краката на Меган Маркъл, а причината беше изкривеният й втори пръст, който е по-дълъг от палеца.

Интересното в случая е, че само 20% от хората в света имат тази аномалия, наречена „пръст на Мортън“.

Меган Маркъл пръсти на краката

„Ако не чувствате никаква болка поради по-дългия втори пръст, пръстът на Мортън не би трябвало да ви притеснява“, казва Гари Пикни, хирург в Института за реконструкция на стъпалото.

Въпреки това, пръстът на Мортън често води до прекомерен натиск върху средния пръст (този в средата), което води до метатарзалгия, болезнен синдром в областта на предната част на стъпалото.

пръст на Мортън

Постоянният натиск върху средния пръст, който се получава при хората с пръст на Мортън, води до силна болка при изправяне, но и при ходене.

Ето защо е много важно хората, които имат този проблем, да избират удобни обувки, които да имат достатъчно място за пръстите на краката.

Ако усетите проблем, посетете ортопед, защото подобни проблеми в повечето случаи се решават със специални анатомични подложки, които ще намалят налягането.

Можете също да прилагате леки упражнения за укрепване на мускулите на стъпалата и повишаване на тяхната гъвкавост: ходене на пръсти, ходене от страничната и медиалната страна на стъпалото (странично), повдигане на пръстите на краката, хващане на топка или други предмети с пръстите на краката, търкаляне на валяк или бутилка с крак на пода и др.

Медицинската литература дешифрира това състояние като патология, която се среща често в обществото. Неудобството идва от факта, че се получават мазоли по пръста, усеща се дискомфорт при носене на затворени обувки, понякога – дори и болка. Това се дължи на особеностите при разпределянето на теглото. Също така, дискомфортът при носене на затворен тип обувки може да доведе до изкривяване на нокътя.

Исторически факти

Според популярните научни исторически обяснения по-рано палецът на крака е бил по-малък от показалеца на неандерталците. Европейците през Средновековието вярвали, че ако показалецът е по-голям от палеца, това показва аристократичния характер на притежателя му.

В древна Гърция са правени скулптури, основани на акцента върху факта, че вторият пръст е по-голям от първия. Постепенно, след многобройни скулптури на хора с подобен крак, се появил т. нар. гръцки крак. След гърците древните римляни също започнали да правят скулптури на хора, на чиито крака палецът бил по-малък от показалеца, даже и от средния пръст. И всичко това, защото по-рано хората с подобно стъпало са били смятани за близки до Бога. Дори на всички известни статуи на свободата, показалецът на крака е по-голям от палеца. Астролозите по това време вярвали, че такива хора са били възнаградени с властен характер от планетата Юпитер.

Италиански художници като Ботичели, Микеланджело, Леонардо Да Винчи и други, също предпочитат да представят някои хора с подобен крак. И понякога показалците били много по-дълги от палците.

Абсолютно различен от гръцкия крак е египетският. При тях няма пръст на Мортън, а всички пръсти са подредени в низходящ ред.

Многобройни емпирични данни показват, че хората с такъв крак притежават особено властен характер. И на тези качества се радват както мъжете, така и жените. По този начин в Индия, майките не допускали да женят синовете си за девойки с такива крака, за да не бъдат контролирани от жената. В други страни се смятало, че ако и двамата партньори имат крака с пръст на Мортън, то двойката ще има трудности.

Генетични и медицински показатели

Според много генетични данни пръстът на Мортън има наследствен характер. И наследството трябва да е от няколко поколения. Лекарите смятат, че тази форма на крака е рецесивен симптом, чието проявление е непълно.

Други лекари смятат, че развитието на пръста на Мортън и деформирането на крака с възрастта е в следствие затваряне на зоните на растеж на тръбната кост. Особено това се случва по време на пубертета. При мъжете това се случва много по-късно, отколкото при жените, защото често имат по-висок растеж и краката са по-дълги.

И въпреки факта, че някои хора вярват, че това стъпало говори за властен характер и сила на духа, неудобствата все пак могат да притеснят хората. Така че, ортопедите отбелязват, че пръстът на Мортън символизира присъствието на плоско стъпало. Това може да го провери и обикновен човек. Достатъчно е да оцветите крака си и да оставите отпечатък върху лист хартия.

След това трябва да намерите централната точка на петата и също така да отбележите центъра на тежест на средния пръст. След това трябва да начертайте права линия, свързваща тези точки. Ако тя пресича дъгообразната форма на стъпалото, то нямате плосък крак. Но най-често при притежателите на пръста на Мортън линията не пресича нищо. Затова често при наличието на такава характеристика се предписва лечение за плоски крака.

Когато носите отворени отпред обувки (особено токчета), обичайно върху пръста на Мортън се получават мазоли или ноктите се изкривяват. Такива хора трябва да носят обувки, които са с най-малко половин размер по-големи. Това премахва ненужния натиск и се предотвратява деформацията на краката и ноктите.

Рисковата група включва жени, които предпочитат да носят тесни обувки с високи токчета. В резултат на това краката се стесняват и костите се изместват. Хората с наднормено тегло са изложени на по-висок риск от получаване на това състояние. В резултат изпитват болка, която е сравнима само с болката при метатарзалгията.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар