Home » Свят » Салам убиец продаван в „Метро”: 25 човека в Германия вече умряха от заразени с листерия колбаси
Салам убиец продаван в „Метро”: 25 човека в Германия вече умряха от заразени с листерия колбаси

Салам убиец продаван в „Метро”: 25 човека в Германия вече умряха от заразени с листерия колбаси

В една от големите търговски вериги у нас са били разпространени опасните продукти на германската компания „Вилке”, научи 365novini.

„Вилке” вече е разследвана от германската прокуратурата. Според публикации на в. „Билд” месните продукти са заразени с листерия и от тях вече има 37 случая сериозни заболявания, от които 25 с фатален край.

БАБХ не споменава поименно търговската верига, но по имената на продуктите не е трудно да се установи, че става въпрос за хипермаркети „Метро”.

Инспекторите на БАБХ са проверили всички складове на фирмата получател от търговската верига в страната.

Наличните количества от видовете салам пеперони слайс, Aro Pizzasalami, Aro Peperonisalami и Chef Pizza Salami sliced в разфасовки по 1 кг са спрени от продажба незабавно и са насочени за унищожаване.

Какви количества от заразените салами са продадени у нас преди намесата на държавната агенция не е ясно. Факт е, че преди десетина дни третокласник умря от хранително отравяне в Кардам, а в болница във Варна с подобни симптоми бяха транспортирани и две от неговите сестри.

25 души от разболелите се от заразените салами в Германия вече са починали, съобщиха източници от прокуратурата в Касел. Властите разследват дали има причинно-следствена връзка между инфекцията и смъртта и от какви симптоми са страдали заразените с листерия. Прокуратурата е завела наказателно дело по обвинение в убийство поради небрежност срещу ръководството на месната компания.

320 тона продукти на „Вилке“ били изтеглени от фабриката и изгорени, а фирмата обяви фалит

Фабриката на компанията в градчето Твистетал-Берндорф, провинция Хесен, бе затворена в началото на октомври от властите заради заразените месни продукти и лоша хигиена. Според ДПА, листерията била засечена в салам за пица и варена наденица. В областта Валдек-Франкенберг обявиха пълно изтегляне на всичките продукти на „Вилке”, с изключение на консервираните.

Заразената продукция обаче е достигнала до 26 страни. Освен държави от ЕС, заразени с листерия колбаси бяха спрени от продажба в САЩ, Русия и Япония. Листерията е бактерия, която може да причини диария и треска. При хора с отслабена имунна система заразяването може да застраши живота, припомнят специалисти.

Лупа

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар