Home » Life Story » Рядък случай: Мъж прекара тежък COVID-19, а след това операция
Рядък случай: Мъж прекара тежък COVID-19 а след това операция

Рядък случай: Мъж прекара тежък COVID-19, а след това операция

Макар по-рядко да говорим за COVID-19, вирусът продължава да е проблем, с който медиците се справят. Често пъти – като взимат решения, които не са описани в медицинската литература.

Задух, ниска температура, обща физическа отпадналост – така започва борбата за живот.

„Всичко започна февруари месец, сезон на грип, настинки и подобни болести. И започна с лека кашлица, лека температура с оглед на това, че съм три пъти ваксиниран, че съм прекарал COVID-19, започнах с обикновените антигрипни препарати да се опитвам вкъщи да преодолея създалата се ситуация“, разказва Николай Николов.

Въпреки леките симптоми състоянието на Николай не се подобрява- напротив.

„Личната ми лекарка каза, че трябва на всяка цена, ще намери начин, да ме вкара в някоя болница, за да се види де факто какъв е проблемът“, разказва мъжът пред bTV.

Николай е приет по спешност в кардиологичното отделение за COVID пациенти в болница „Света Анна“.

След редица изследвания се установява, че пациентът освен коронавирус има и стафилококова инфекция, която поразява една от сърдечните клапи.

„Пациентът беше с прояви на сърдечна недостатъчност и клапна дисфункция. През цялото време състоянието му беше на ръба“, разказва д-р Дафинка Колева, кардиолог в университетска болница „Света Анна“.

След лечение, продължило 21 дни, пациентът е изписан от COVID отделението, за да влезе в операция на сърцето.

„Непосредствено след излекуване на COVID инфекция да се наложи да се проведе кардиохирургична операция по спешност – това не се случва често, слава богу, защото това неминуемо води до един доста по-завишен риск за самия пациент“, казва началникът на Клиника по кардиохирургия д-р Васил Гегусков.

45 дни от отделение в отделение и около 3 часа на операционната маса битката на лекарите за живота на пациента е спечелена.

„Понякога ние, лекарите, сме принудени да вземаме решения, които наистина няма къде да ги прочетеш, нито в учебниците, от които сме се учили, нито в световно известните книги, които са публикувани за кардиохирургия или за кардиология. Така че този случай беше един от тях, където ние бяхме принудени да вземем едно решение, което в краен случай се оказа правилно“, казва д-р Гегусков.

„Нашите прогнози винаги са били на 100% излекуване!“, споделя д-р Колева.

А за Николай 20 сантиметровия белег остава и спомен за лекарите, спасили живота му.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 2 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар