Home » България » Румен Радев: Времето неумолимо изтича, търпението на българите се изчерпва
Румен Радев: Времето неумолимо изтича търпението на българите се изчерпва

Румен Радев: Времето неумолимо изтича, търпението на българите се изчерпва

„Времето за декларации от страна на политическите партии изтече. Хората искат ясно поета отговорност“.  Това обяви държавният глава Румен Радев при посещението си в Тополовград.Той допълни, че до петък трябва да връчи мандата за съставяне на кабинет. 

По повод мигрансткия натиск държавният глава посочи, че според него това е проблем, но държавата взима адекватни мерки.

Това е проблем и аз мисля, че наред с нарастването на миграционния натиск държавата ни взема адекватни мерки. „Над 4 млн. лева са необходими на месец за усилване, така че и армията да се включи и усили охраната на границата с Турция. Тези пари ги има в резерва, но от парламента зависи да актуализира бюджета“, посочи той.

На въпрос, дали обвързва връчването на третия мандат за съставяне на кабинет с актуализацията на бюджета той отговори: „Първо, аз не съм обвързал връчването на мандата с актуализация на бюджета, но това е нещо което трябва да се случи и аз призовавам нашите народни представители, освен да изслушват министрите, да бъдат отговорни“.

По думите на държавния глава диалогът между партиите и президентската институция е важен, но много по-важен е диалогът между самите партии, които трябва да намерят формула да сформират правителство.

„Времето неумолимо изтича. Аз мога да забавя до петък. Всички опции са възможни, но аз чакам много ясна заявка от партиите към хората, към гражданите, че те са в състояние да сформират устойчиво мнозинство. От всички разговори, които водих тези дни със стотици граждани, българите гледат с голяма надежда. Но партиите трябва да знаят, че търпението на българите се изчерпва. Когато се правят тънки партийни сметки сметки – да се мисли за интересите на хората. Партиите трябва да докажат че имат място в този парламент“.

„Всички опции са възможни. Чакам ясен сигнал от партиите – те трябва да решат. Липсва една много важна думичка в нашия парламент – компромис“, отговори Радев на въпрос на коя партия ще връчи третия мандат. Той беше категоричен, че до последния момент се надява  диалогът между партиите да се води по такъв начин, че да постигнем успех. „Иначе отиваме на предсрочни парламентарни избори“, заяви държавният глава.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар