Home » Коментари » Проф. Христова: „Омикрон“ е у нас и следващата вълна на COVID-19 се задава като лавина
Проф. Христова: "Омикрон" е у нас и следващата вълна на COVID-19 се задава като лавина

Проф. Христова: „Омикрон“ е у нас и следващата вълна на COVID-19 се задава като лавина

Възможно е да се окаже, че имаме хиляди заразени и в същото време нисък процент хоспитализирани. Това каза пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по повод новата вълна на коронавирус, причинена от варианта Омикрон.

Омикрон е у нас, очакват се доста повече проби, поясни проф. Христова, според която вълната се задава като лавина и се очаква общата заболяемост бързо да се повиши.

Според различни изследвания един носител на Омикрон заразява две трети до три четвърти от всички хора, с които е имал контакт, уточни Ива Христова.

Новият вариант е много силно променен, но не причинява толкова тежко заболяване, има скъсен инкубационен период и е характерна по-бърза изява на симптомите, поясни специалистът.

Бустер дозата многократно намалява риска и ще ни осигури поне три месеца спокойствие, за да преминем през тази вълна, коментира проф. Ива Христова.

„Т-клетъчният имунитет е доста устойчив на различните варианти, но тъй като с времето спадат антителата, а една бустер доза ги качва в пъти нагоре – 30 според едни публикации, 40 до 50 пъти отгоре. В същото време е в пъти по-слабо въздействието им върху Омикрон. Това е логиката – с бустер да увеличим антителата, така че да имаме адекватната защита.“

Тъй като вирусът може да мутира към още по-слабо патогенен вариант, не може да се говори, че ще се слага ваксина на всеки три месеца, изтъкна проф. Христова.

Данните от Великобритания показват нарастване на случаите спрямо максималните от предишната им вълна пет пъти, но в същото време намаление на смъртността пет пъти спрямо предишната вълна, отбеляза още Ива Христова.

Христова не препоръчва да се измерват антителата, защото има разболели се и с високи стойности на антителата. По-важно от титрите на антителата е времето, което е минало от преболедуването или ваксинирането, посочи тя.

„Всички, които доказахме с Омикрон, са преди 9 месеца ваксинирани. Сигурно са имали още високи титри на антителата, но времето, което е минало, само по себе си налага бустер. 9 месеца е страшно много.

Защита имаме, но Омикрон е твърде агресивен с тази своя променена структура. За да го спрем него, ни трябва бустер, за да вдигне отново, на тавана да сложи нашата имунна система, тя е в пълна бойна готовност предвид наближаващия враг. Когато отмине тази вълна, няма нужда от такова стимулиране.“

От досегашните 12 положителни за Омикрон проби половината са били на деца и млади хора – от 10 до 20 години, другата половина – на хора между 45 и 65 години, уточни Ива Христова.

В сравнение с Делта вълната данните от света показват по-често засягане на децата и жените, докато първоначалният, британски вариант по-често е засягал мъжете, отбеляза тя.

„Все пак децата го прекарват леко, не го предават толкова лесно и към момента се прецени, че е добре да посещават училищата. Към момента е правилно това, че те все още са на училище.“

Ваксината остава единственото не, но най-силното ни оръжие. Организъм с подготвена имунна система няма да бъде заразен или ако това се случи, ще го прекара много леко, обобщи проф. Христова.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар