Home » Здраве » Проф. Радка Аргирова: Омикрон води до проблеми с паметта
Проф. Радка Аргирова: Омикрон води до проблеми с паметта

Проф. Радка Аргирова: Омикрон води до проблеми с паметта

„След Омикрон има сериозни пост-Ковид последствия. Получават се усложнения с най-различни органи – бели дробове, бъбреци, дори се появява мозъчна мъгла. Тя се проявява в затруднение с паметта и дори с възпроизвеждането на изминали събития.

Това се наблюдава често, твърди се, че около 30% от прекаралите Ковид-19 забравят и не могат да си спомнят някои неща“, заяви вирусологът проф. Радка Аргирова, която стана съветник на премиера Кирил Петков.

Тя посочи, че след 2-3 месеца човек се възстановява, но при някои хора отнема повече време. Вирусологът препоръчва 2-3 месеца след преболедуване от Ковид-19 да се направи снимка на белия дроб, кардиограма, проби на черния дроб.

„Ние се намираме в нова ситуация. Не е завършила тази вълна, обособена от Делта варианта, очакваме Омикрон, аз дори мисля, че вече имаме. Но трябва да се докаже чрез секвениране. Започва и тази вълна. В края на януари очакваме и грип. Тази ситуация на фона на много малкия процент ваксинирани и на новото правителство изисква нови решения“, обясни проф. Аргирова.

Според нея вирусът се разпространява страшно бързо и е възможно темповете на заразяване да скочат.

„Този вариант не предизвиква особено тежко състояние и протичане на заболяването. Това се отнася за хора, които са ваксинирани, особено с трета доза. Между 70 и 80% от хората с бустерна доза са предпазени от Омикрон. Може би няма да се стигне до препълване и криза на болниците“, посочи проф. Аргирова.

Тя обясни, че след ваксинация с AstraZeneca бустерната доза трябва да бъде задължително с Pfizer. Ако сте ваксиниран с Pfizer, може да си поставите от същия препарат или половин доза от Moderna.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар