Home » Коментари » Проф. Николаева-Гломб: Няма смисъл да си тестваш антителата. Не е уточнено колко от тях предпазват
Проф. Николаева-Гломб: Няма смисъл да си тестваш антителата. Не е уточнено колко от тях предпазват

Проф. Николаева-Гломб: Няма смисъл да си тестваш антителата. Не е уточнено колко от тях предпазват

Антителата, които се образуват при преболедуване на коронавирус, избледняват бързо. Те са различни и няма как да се прецени дали те неутрализират заразата, това заяви вирусологът Проф. Любомира Николаева-Гломб по Нова телевизия.

„Няма смисъл да се правят тестове за антитела“, каза директно тя. Специалистката допълни, че не знае защо се правят толкова много изследвания от този тип.

Тя допълни, че засега не е установено точно какво количества антитела наистина предпазват от вируса. Проф. Николаева-Гломб подчерта, че затова по този критерий може да се получава документ за достъп, но само в рамките на България, а не и в чужбина.

От рано тази сутрин пред „Пирогов“ се извиха опашки от медицински специалисти, които трябва да се тестват за коронавирус, за да могат да влязат на работа в болницата, съобщава БНТ.

„От вчера сутринта едва 3 сертификата сме получили за хората, които минаха. И тези сертификати твърдят, че пробите са взимани тази нощ или вчера вечерта“. Това заяви в сутрешния блок на БНТ доц. Петър Атанасов, ръководител на COVID отделението в „Пирогов“.

Според него отделението може да се поддържа явно на автопилот и заяви:
„Иделолозите на тази заповед да заповядат да лекуват, да влязат в график“.

На нощно дежурство в ковид отделението на „Пирогов“ има по 1 лекар, 1 сестра и 1 санитар заради липса на персонал.

„Легла можем да открием от днес за днес, но леглата не лекуват“, заяви доц. Атанасов.

Той акцентира, че е проследил състоянието на 3000 души, преболедували COVID-19, и нито един не е повторен, нито един от тях не е с рухващ имунитет.

Пациент, който не се е сблъсквал с вируса, след консултация с компетентен лекар, е редно да се ваксинира, призова доц. Атанасов.

„Ние също работим на първа линия и основната тежест, всички болни, идват при нас. Освен COVID има и други болести”, заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

Относно мерките, медикът даде пример с Великобритания, където колегите му се готвят за стачка. Причината за тяхното недоволство е решението на правителството да бъдат преглеждани присъствено всички. Досега личните лекари на Острова не са извършвали прегледите в кабинетите си. Д-р Миндов подчерта, че в България това обаче е практика и общопрактикуващите лекари преглеждат и COVID болните, вместо те да са преглеждани в COVID зоните, които според него не работели както трябва.

„Аз не одобрявам това, което се случи. Но в цяла Европа има сертификати. Какво се случи тук? Кратките срокове и това, че хора, които не са ваксинираха, „се юрнаха” по опашки или за сертификати или за да се ваксинират. Това ще вдигне процента на заболелите. Това ще доведе до епидемиологичен взрив. Създаде се една паника в държавата, хората не могат да отидат на работа”, смята лекарят.

Той алармира за срив в Националната здравна информационна система, което е довело до затруднения в работата на медиците. За срок от близо 24 часа д-р Миндов и колегите му не са можели да въвеждат нито рецепти за хронично болни, нито броя на ваксинираните от тях.

„Вчера съм ваксинирал 12 души, но нямах възможността да изтегля референтен номер и да дам т.нар междинен сертификат, който се дава след поставяне на първа доза. Много голямо затруднение ни създаде това. Хората бяха връщани, а това са хора с хронични заболявания с животоподдържащи лекарства. Силно се надявам това да не продължи и днес”, сподели д-р Миндов.

Според него при такъв срив на системата електронната система е била в локдаун. Д-р Миндов изрази мнение, че ако причината за това е засиленият интерес към ваксинацията и издаването на сертификати, то това би било сериозен проблем и не бива да се допуска.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар