Home » Здраве » Проф. Донка Байкова за храненето по време на постите: 800 г плодове и зеленчуци дневно за силен имунитет!
Проф. Донка Байкова за храненето по време на постите: 800 г плодове и зеленчуци дневно за силен имунитет!

Проф. Донка Байкова за храненето по време на постите: 800 г плодове и зеленчуци дневно за силен имунитет!

Проф. д-р Донка Байкова е сред водещите български специалисти по хранене и диететика.

За читателите на „Ретро“ тя дава ценни съвети как да се храним пълноценно, ако постим. Вижте на кои продукти трябва да наблегнем, за да подсилим имунната си защита във време на пандемия.

  – Проф. Байкова, във време на пандемия имунната система трябва да е силна. За какво трябва да внимаваме по време на постите?

– Правилата при здравословното хранене наистина се актуализират, но има и основни изисквания по време на пост, които остават постоянни. Белтъкът е дефицитен, затова трябва да комбинираме бобови и зърнени храни, за да балансираме аминокиселинния състав, тоест, първичния състав на хранителния белтък на растителния протеин и да го доближим до качество до този на животинските белтъчни храни.

Зърнените храни, които имат дефицит на лизин, се комбинират с бобовите, а двете реципрочни аминокиселини са представени добре. Това защо е важно? Защото по време на пандемия ние разчитаме имунната защита да бъде устойчива, да имаме добри съпротивителни сили към външни агенти – в това число вирусни или бактериални.

На второ място – важни са хранителните микронутриенти, в частност – цинкът, калцият и желязото, които са дефицитни в растителните храни и трябва да ги поемаме от разнообразните растителни техни аналози, тоест, храни, които ги съдържат. Витамин В12 почти липсва в растителния свят. Има го в много малки количества в някои видове храни.Та витамин В12, ако липсва, няма как да направим добро кръвотворене. А желязото, усвояемото, идва от месо, риба и жълтък на яйце. Витамин Д също липсва, а той е силен имунен стимулатор.

Този витамин е мастно разтворим и оскъдно присъства в храните, но все пак го има в рибите, в млечните продукти и в жълтъка на яйцето. И оттук нататък ние казваме: Да, можем да предприемем дългия пост, ако сме информирани, ако отделяме достатъчно време в дневната програма за направата на едно много разнообразно растително меню. Тоест да не разчитаме само на хляб и маслини, лютеница, картофи, ориз и боб, а на целия възможен растителен асортимент и разнообразие на храните.

– Бихте ли изброили здравословни продукти, които сега е полезно да се комбинират?

– Освен традиционните бобови и зърнени храни, а именно боб и хляб, грах и ориз, нахут и просо, трябва да погледнем към ядките в цялото им разнообразие – орехи, бадеми, лешници и др. Също така семена – слънчогледово, тиквено, овесено семе, ленено семе, както и целият арсенал от зърнени храни – булгур, ориз, просо, царевица, ечемик, овес. Трябва да консумираме всички зеленчуци и плодове. Нека да ги подбираме по цвят – жълти, зелени и червени. Това са цветовете на светофара. Защо именно тези цветове? Защото са мощни антиоксиданти, противовъзпалителни, противоинфекциозни и съответно подходящи за добър имунитет.

Други цветове са оранжево: тиква, морков, райска ябълка. Мораво – син домат, арония, боровинки. На ден трябва да се консумират 600 и дори 800 г плодове и зеленчуци, предимно в сурово състояние!Може да нямаме свежи летни слънчеви домати, но има парникови зеленчуци, има консерви, лютеница, както и замразени продукти – те също са подходящи за прием по време на пост. Туршиите – да не са много солени. Кисело зеле – също да не е много солено. Да, знаем, че солта е консервант, но трябва да намалим поне три пъти нашето традиционно осоляване. Като намалим солта, няма да имаме високо кръвно налягане, няма да провокираме покачване на кръвната захар, няма да имаме бъбречни проблеми. Затова пък ще имаме пробиотици.

Пробиотичните клетки повишават имунната защита още на входната врата и спират вирусите. 40% от защитата се дължи на пробиотичните клетки. И като нямаме кисело-млечни бактерии, защото сме в пост, трябва да ги вземем от растителните храни. За да не се развали киселото зеле, можем да добавим хрян, джинджифил, дюля и т. н. Ако някой не се чувства добре здравословно или е в рискова група, би следвало да се консултира с лекар, преди да предприеме пост, или да намали 40-дневния период на поста. Ако здравето на човек е по-влошено, би могъл да пости само в сряда и петък.

Наложително е по време на пост да се вземат хранителни добавки, които няма как да се набавят по друг начин. Особено цинк, витамин С, витамин В12, витамин Д.

– Казвате, че е добре да се ядат много плодове и зеленчуци. Но пенсионерите с техните малки пенсии много трудно биха могли да изпълнят тези правила за имунна защита…

– Не е невъзможно. Кореноплодните зеленчуци: целина, цвекло, моркови, както и консервирани домати, лютеница, туршии, не са скъпи. Те ще доставят необходимите витамини и минерали. Ябълките, ядките, мушмулите и билковите настойки също не са скъпи. Зеленолистните, уханни билки – в сух или суров вариант, от нашата земя, а не внесени от далечни страни, са чудесни източници на витамини и минерали.

– Проф. Байкова, вие ваксинирана ли сте?

– Да, три пъти!

– Какво бихте казали на онези, които още се колебаят?

– Моля, ваксинирайте се! Над 80% от пациентите в болниците са неваксинирани. Моите наблюдения са, че при ваксинираните вирусът протича много по-леко. Мои близки, лекари, които бяха с особено мнение относно ваксината, загинаха.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар