Home » България » Проф. Гечев: Задача номер едно на служебния кабинет е организацията на демократични, прозрачни и свободни избори
Проф. Гечев: Задача номер едно на служебния кабинет е организацията на демократични прозрачни и свободни избори

Проф. Гечев: Задача номер едно на служебния кабинет е организацията на демократични, прозрачни и свободни избори

„За предстоящите избори ние направихме един много внимателен анализ, който продължава и сега. Ще направим корекция на начина, по който предаваме нашите идеи на избирателите ни, тъй като нашата програма е отлична.

Тя е съгласувана с добрите практики на ЕС, но очевидно резултатът не ни задоволява, тъй като не сме стигнали до достатъчен брой избиратели. Така че това, което ще направим при новата сесия на изборите, ще бъде повече работа с хората, по убедително и на по-достъпен език.“ Това заяви членът на Националния съвет на БСП проф. Румен Гечев в ефира на БТВ.

На въпроса разцепва ли се БСП, социалистът отговори: „БСП е демократична партия и от 90-те години досега е имала различни крила по интереси вътре в партията, така че създаването на движение “Социализъм 21“ нито е ново, нито е разцепление на партията“, посочи той като допълни: „Ако тези другарки и другари имат нови идеи, би било чудесно“.

В предаването “Тази сутрин“ Румен Гечев бе категоричен, че въпреки резултатите от последните избори, оставката на председателя на партията Корнелия Нинова не стои на дневен ред. „Първо тя беше избрана преди няколко месеца с изумително мнозинство от над 80%. Второ, би следвало всички председатели на партии да си подадат оставката, тъй като никой не успя на тези избори, на тях няма победител. За първи път българското общество се намира в ступор и нито една партия не можа да сформира правителство.“

Социалистът заяви, че Българската социалистическа партия е алтернатива за управлението. „Ние всяка година в парламента предлагаме алтернативен бюджет, предлагаме алтернативна фискална политика, алтернативна инвестиционна политика, както и конкретни решения за най-страшните проблеми на България – демографския проблем.“

„Една от новите партии получи учудващо висок резултат с пълен бойкот на медиите, никаква програма за управление и когато получиха мандата за управление, и имаха възможност да формират правителство. Така че това не е алтернатива на статуквото, това са политически шеги“, възмутено обясни проф. Гечев.

По повод участието на левицата в служебния кабинет Румен Гечев обясни, че Янаки Стоилов участва в него след като Националният съвет е гласувал за това. Социалистът бе категоричен, че това е единственият министър, с когото БСП участва. „Напълно нормално е от БСП, която стои на политическия терен 130 години и е една ключова партия в парламента, да има представител в служебното правителство.

Но министърът не представлява БСП, няма как един министър да осъществява програми на БСП, така че той си осъществява задачите, които им е представител президентът“, каза още Румен Гечев, който изброи какви са тези задачи: „Задача номер едно е организацията на демократични, прозрачни и свободни избори и второ – оценка на реалното състояние на българската държава в това число и икономиката.“

На въпроса как се справя шестият служебен кабинет с рокадите, социалистът отговори така: „Това ще съдим по резултатите, но началото е напълно нормално и аз съм изумен от това, че определени политически среди и медии реагират странно. Какво по-нормално от това, когато има нов министър, той да смени зам.-министрите“, попита Румен Гечев.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар