Home » Коментари » Проф. Близнашки: Това, което се случва в България, е преврат срещу Борисов и държавата
Проф. Близнашки: Това което се случва в България е преврат срещу Борисов и държавата

Проф. Близнашки: Това, което се случва в България, е преврат срещу Борисов и държавата

Това, което в момента се случва в България, е преврат срещу Бойко Борисов и срещу държавата. Това коментира в ефира Нова тв Георги Близнашки – бивш служебен премиер и експерт по конституционно право. Според него, машинното гласуване е противоконституционно, защото по този начин се въвеждал ценз за компютърна грамотност.

“Трябва всички граждани да се ползват от правата си. Машинното гласуване усложнява гласуването за по-възрастните генерации и малцинствените групи. Те ще бъдат затруднени, защото това е един вид изискване за компютърна грамотност”, обясни Близнашки. По думите му, има решение на Конституционния съд в Германия, в което се казва, че машинното гласуване е противоконституционно. Той обаче даде пример с германските закони, без да направи съпоставка с българската конституция.

“Никъде, в нито една европейска цивилизована държава няма машинно гласуване. Важното е, че ще бъде сезиран Конституционният съд и по всяка вероятност ще бъде обявено за противоконституционно”, категоричен е професор Георги Близнашки. Той коментира и поведението на президента на България Румен Радев. “Държавният глава смята, че по този начин си решава собствените проблеми. Интересува се от личното си самолюбие. Ще може ли България да стане президентска република? Ще има ли втори мандат? Ще придобие ли цялата власт? Това няма как да стане, защото в Европа няма президентски републики”, обясни Близнашки.

Той счита, че машинното гласуване е възможност за фалшифициране на изборите и точно това се готви у нас, според него – “мащабна акция по фалшифициране на изборите”. “На европейския континент няма машинно гласуване, защото създава проблеми. Европейският съюз (ЕС) не го иска”, каза в заключение Георги Близнашки.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар