Home » България » Проф. Аргирова:​ Пикът на Омикрон идва до две седмици
Проф. Аргирова:​ Пикът на Омикрон идва до две седмици

Проф. Аргирова:​ Пикът на Омикрон идва до две седмици

Пикът на Омикрон предстои – според мен ще настане до 2 седмици, след това ще започне спад. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова, съветник на премиера по въпросите на пандемията от Ковид-19.

Според нея много по-строгите мерки и възможният локдаун ще бъдат съобразени с новия национален план.

„Лично аз мисля, че това е последният, в най-лошия случай предпоследният вариант, с който се срещаме. Той ще продължава като ендемичен вирус и мисля, че до края на май ще приключим с Омикрон, но за страните с високо ваксинационно покритие.

В България може би до Нова година това ще стане“, допълни тя. Според проф. Аргирова е изключително рано да се маха зеленият сертификат.

Тя обясни, че хората, които са заразени след ваксиниране, и тези, които не са ваксинирани, се различават силно.

„Вирусният товар толкова силно се отличава, в пъти. Тези, които са ваксинирани, са много по-слабо заразни, отколкото тези, които не са, това е научен факт. В пъти е по-ниска смъртността в страните с високо ваксинационно покритие.

Да, има хора, които се заразяват след първа, втора доза или бустер, но заболяването протича много леко и по-бързо преминава. И много по-кратко време ваксинираните излъчват вирус, отколкото тези, които не са, и на това лежи и намаляването на карантината“, допълни проф. Аргирова.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар