Home » Коментари » Проф. Александрова: Много вероятно е маймунската шарка да достигне и до България
Проф. Александрова: Много вероятно е маймунската шарка да достигне и до България

Проф. Александрова: Много вероятно е маймунската шарка да достигне и до България

България не е изолирана част от света и вирусът на едрата шарка може да достигне и до нас. Това каза в предаването „Тази сутрин“ вирусологът проф. Радостина Александрова.

Повече от 80 случая на заболяването са регистрирани до момента в 15 държави. Има и съмнение за един случай в съседна Гърция, за който се чака потвърждение днес.

По думите на проф. Александрова разпространението на маймунската шарка е по-трудно от това на едрата, която вече е ликвидирана в световен мащаб. Тя даде пример със заразен мъж във Великобритания, който е предал болестта само на един човек от 50 души, с които е бил в контакт.

От друга страна, вирусът е близък до този на едрата шарка и хората, ваксинирани срещу едра шарка, до голяма степен са защитени. У нас обаче ваксината не се прилага от края на 70-те години на миналия век, уточни проф. Александрова.

Как се предава вирусът?

Разпространението на вируса на маймунската шарка е трудно от човек на човек. Предава се предимно чрез телесните течности.

Може да има заразяване и при контакт със замърсени предмети – спално бельо, дрехи, постелки за животни.

Когато става дума предаване от животно на човек, говорим за Африка, би могло да се случи при консумиране на недостатъчно термично обработено месо, каза вирусологът.

„И Световната здравна организация (СЗО), и Европейският център за контрол на заболяванията отбелязват, че е една немалка част от инфектираните всъщност са хомосексуални мъже. Не са обаче изключително само такива хора“, допълни проф. Александрова.

Какви са симптомите?

Симптомите на маймунската шарка са висока температура, болки в гърба, обриви по лицето, които бързо се разпространяват.

Болестта протича по-тежко при деца и бременни. Смъртността може да достигне до 10%, но е по-вероятно да е 3,6%.

Хигиената е най-важното, както и проследяването на контактите на заразените, каза още проф. Александрова.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар