Актуални новини
Home » Коментари » Петър Стоянов: На запад от нас се създава нация, която ще започне да ни мрази
Петър Стоянов: На запад от нас се създава нация която ще започне да ни мрази

Петър Стоянов: На запад от нас се създава нация, която ще започне да ни мрази

„Нашият дебат с Русия напусна рационалното русло и минава в едно чисто емоционално русло – за ли сме или против Русия, обичам или не обичам Русия. Това е абсолютно безплоден и глупав дебат.

Можеш да обичаш Русия и всички ние си обичаме Русия, в момента сме изправени обаче през политически избори“, заяви вторият президент на България Петър Стоянов в „Тази сутрин“.

Според него „малко повече категоричност“ в нашите отношения с Москва няма да навреди, а дори ще помогне.

„Нашият български интерес трябва да бъде отстояван и колкото сме по-категорични, толкова по-малко двусмислени ще бъдат нашите отношения с Русия“, смята Стоянов.

Две визии доминират международните отношения – „устойчив мир в света чрез разпространение на демокрацията. Другата концепция е за сфери на влияние“, отбеляза Стоянов.

Според него България трябва да подкрепя първия подход в международните отношения.

Стоянов смята, че Кисинджър не е бил разбран, когато е препоръчал Украйна да направи териториални отстъпки, за да сложи край на войната с Русия.

Стоянов направи и паралел между войната на Русия с Украйна и влошените отношения между България и Северна Македония.

„Няма да имаме време да говорим сериозно. Казусът е толкова сериозен. Няма да имаме време да говорим сериозно за Северна Македония, но се изкушавам да кажа нещо, което пак няма да прозвучи лицеприятно за много нашенски политици. Това, което се случва в Украйна, ни дава един много ясен пример. Войната в Украйна беше акт, който подпечата идеята за украинско национално самосъзнание.

Казано по-просто, ако Украйна дотогава, ако не всички украинци дотогава нямаха съзнанието, че са украинци, отделна нация, след тази война, повярвайте ми, те вече получиха това съзнание. Оставям настрани детайлите по дебата със Северна Македония, концентриран само върху тона, който използват наши политици и наши общественици по отношение на Северна Македония, престанете с враждебния и предизвикателен тон“, каза Стоянов.

„Разбира се, България никога няма да обяви война на Македония. Това е лудост, но този предизвикателен и враждебен тон позволява на запад от нас да се създаде една нация от хора, които искрено ще започнат да ни мразят. Ако трябва да се направи паралел, това е паралел и това е предупреждението, което аз отправям“, допълни вторият президент на България.

Твоят коментар
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар