Home » България » Петков: Щом бедна България се изправи срещу Путин, всеки може
Петков: Щом бедна България се изправи срещу Путин всеки може

Петков: Щом бедна България се изправи срещу Путин, всеки може

„Ако най-зависимата от Русия държава с най-ниския БВП в ЕС може да си позволи да се изправи срещу Путин, всеки трябва да може да го направи“, казва премиерът Петков пред „Ню Йорк таймс“.

Изданието посвещава очерк на България, какви са политическите настроения в страната, силната историческа връзка с Русия, мощната руска пропаганда и смелостта на правителството на Кирил Петков да промени проруския курс на предходните управления.

Пред изданието вицепремиерът Асен Василев казва, „че България е напреднала доста в осигуряването на алтернативни източници на газ от Азербайджан и чрез доставки по море на втечнен газ до съседна Гърция за пренос до северната част на страната.

„За нас „Газпром“ очевидно е в миналото“. Според него, Москва си е направила грешно сметката, защото на практика принуди обичайно враждуващи балкански страни да се обединят бързо и да противодействат на риска от спиране на доставките.

„Това ми дава голяма надежда, че енергийното оръжие не само ще се окаже „хартиен тигър“, но и ще се върне като бумеранг срещу Русия“, казва вицепремиерът.

Доскоро смятани за „проблемни деца“ на Европа, днес редица страни от Източна и Централна Европа изглеждат съвсем различно – също като България демонстрират смело проевропейско поведение и решителност, коментира германският Die Welt, съобщи „Дойче веле“.

„В България се забелязват наченки на истинска политическа промяна след годините, в които страната беше окупирала последните места във всички класации за правова държава и медийна свобода. Сегашният премиер Кирил Петков, който е завършил Харвард, само преди година и половина участваше в антиправителствените демонстрации, залели страната.

Това, което се случва в България, е важно и за единството на целия ЕС – особено сега в контекста на войната в Украйна.

Страната, която беше част от съветския блок, е все още тясно свързана с Русия – икономически и културно, а се намира и под влиянието на мощната пропагандна дейност на Кремъл.

Но сега България застана твърдо на страната на Украйна. Неотдавна премиерът Кирил Петков посети украинския президент Володимир Зеленски, а след това изрази увереност, че Украйна ще спечели тази война. Преди две седмици Путин спря газа на България, но още преди това българското правителство беше обявило, че работи за прекратяването на зависимостта си от „Газпром“.

„Този натиск от страна на Путин няма да успее“, категоричен е българският премиер. И понеже той управлява в коалиция с българските социалисти, които дотук блокират по-сериозна помощ за Украйна, включително доставките на оръжие, наскоро той дари в полза на Украйна една своя месечна заплата и призова във Фейсбук сънародниците си да сторят същото“, припомня Die Welt.

„Последните седмици показаха ясно следното: ако Путин е целял да отслаби ЕС, с войната срещу Украйна той постигна точно обратното. Европейският съюз прие най-големия в историята си пакет от санкции, а много страни членки на Общността доставят оръжие на Киев“, допълва изданието.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар