Home » Коментари » Петков: Военните ни заводи работят на пълни обороти, Зеленски поиска да ремонтираме тежка техника
Петков: Военните ни заводи работят на пълни обороти Зеленски поиска да ремонтираме тежка техника

Петков: Военните ни заводи работят на пълни обороти, Зеленски поиска да ремонтираме тежка техника

Единственото, което сме правили засега, което пък може би е добре за нашата икономика е, че военните ни заводи работят на пълни обороти. Това каза в предаването „120 минути“ премиерът Кирил Петков.

“И Сопот, и Казанлък в момента имат много поръчки, но реално, до гласуването в парламента ние не сме помогнали повече по някакъв начин на хората, на които искаме да помогнем”, отбеляза премиерът.

Той заяви, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е поискал България да ремонтира тяхна военна техника по време на срещата им в Киев.

“Човекът ме помоли за нещо съвсем конкретно, не военна помощ – той каза: “Имаме нужда от ремонт на руските ни машини, които са част от нашата армия. Възможно ли е да ги изпратим до България, да се ремонтират във вашите заводи и да ни ги върнете”. Това е всъщност точната дефиниция на военно-техническа помощ, обясни премиерът.

Става въпрос за ремонт на оръжие, което той вече използва, но е старо и трябва да се ремонтира, каза още премиерът. По думите му “Терем” и “Авионамс” имат специализацията да ремонтират точно такова оръжие.

“Президентът Зеленски и украинското правителство сега получават оръжия от много страни като военна помощ – от САЩ, Германия, Франция, Полша, Чехия, получават от всякъде, и те са модерни оръжия, които им дават шанс, въпреки много по-малката армия, да отстоят позициите си. България не е с най-голямата и силна армия в света, но това, което ние имаме, което е много ценно за тях, и сме едни от малкото в региона, е възможности да поправяме руска техника. Реално повечето техни заводи са унищожени”, добави Кирил Петков.

Зеленски имаше реални нужди и не говореше общи приказки, каза премиерът:

„Това беше другото, което усетих в нашия разговор. Докато тук сме го превърнали в някаква политическа дъвка, всеки се замерва с военна подкрепа, невоенна подкрепа, там – този човек имаше реални нужди, той не говореше общи приказки. Той каза – Имам 15 тона жито в Одеса, може ли Варна да бъде част от възможността ние да го изнесем, защото тези средства ни трябват. Имаме нужда от нашите военни машини да бъдат ремонтирани – можете ли да помогнете с това? Имаме допълнителен ток, който в момента не използваме, можете ли да помогнете да го изнесем, дори да не е за България. Аз казах, че България може да го купува, но реално би било полезно дори ние да го купим, да го продадем на Гърция, например, където пък те използват газ за създаване и производство на ток и реално да направим една регионална стратегия. Потенциално може гръцкият газ да бъде освободен за региона, докато ние изнасяме ток“, отбеляза Кирил Петков.

Той уточни, че формулировката на „Продължаваме промяната“ е военно-техническа помощ и добави, че военна помощ може да включва и войски, а те войски не са казвали, че ще изпращат, и това, по думите му, е абсурдно.

Военно-техническа означава всякаква военна техника да бъде изпращана към Украйна, от която те имат нужда. В това число влиза оръжие и муниции, но въпросът е какво те искат от нас, добави Петков.

„Продължаваме промяната“ ще гласува за общия мандат на военно-техническа помощ, което покрива всичко – оттам нататък какво ще поискат украинските ни партньори, ще гледаме да го предоставим, ако е в нашите възможности, заяви Кирил Петков.

В коментар на твърденията на Корнелия Нинова, че БСП ще напусне коалицията и тя ще си подаде оставката, ако се гласува военна помощ за Украйна, премиерът каза:

„Това, което виждам, е, че всички партньори, видяхте и говоренето на част от хората от БСП в последната седмица, осъзнават, че в момента да пуснем това правителство в средата на война да падне, е много безотговорно и аз не вярвам, че те това ще го направят. Другото – приема се гласуването за военно-техническа помощ, веднага възлагам на Министерството на отбраната да се свърже с Министерството на отбраната на Украйна и това, което поискаха от нас да започне – това организирането на цялата ремонтна дейност, от която имат нужда, да се случва в нашите заводи”.

По думите му много от интересите съвпадат.

„Заводът „Терем“ и „Авионамс“ нямат работа напоследък. Откакто конфликтът в Афганистан премина в една друга фаза – те нямат тази работа вече. Реално за тях ще е глътка въздух. За нашето пристанище във Варна – какво по-добре, отколкото ние да сме разпределителен център за една стока, която в момента ще бъде в липса в цяла Европа. С други думи – много е важно вместо да си гледаме само в обувките и да виждаме кое е много важно за нас – ако наистина вярваме, че искаме да помогнем, ние трябва да видим как можем да помогнем така, че тези хора, които наистина имат нужда, да задоволим техните нужди, а по пътя се оказва, че това е добре и за България”, отбеляза Петков.

На въпроса с какъв товар е излетял товарният самолет на Украйна АН-124 от София, Петков каза, че това е другата разменна тема – изпращаме ли тайно оръжия за Украйна или не.

„Примерно – наш завод – ВЗМ, получава запитване за 200 млн. продукция на ВМЗ от полска фирма. Това запитване се проверява от нашите служби – тази фирма истинска ли е, свързана ли е с тероризъм, всичко точно ли е. Ако всичко й е точно, подписва се договор и това оръжие се изнася от България за Полша. Пита се крайният клиент –Това с крайна дестинация Полша ли е или искате да ви го изпратим някъде другаде, през Полша. Отговорът е – това е крайна дестинация Полша, или това е крайна дестинация Чехия. Тогава нашата отговорност, като правителство, като ВМЗ, спира в този момент”, обясни министър-председателят.

Според него не можем да кажем, ако поляците изнесат оръжието към Украйна, че ние сме помогнали.

“Реално истинската помощ е, ако поляците го правят – откъде минават, през коя граница, как товарят камионите във военно положение, как избягват ударите на Русия с ракети, които, ако разберат, че има тир с оръжие – това е истинската помощ”, каза той.

„Ние до този момент сме едни производители, едни търговци. За съжаление,  тази стока никога не ходи по най-хубавите места – традиционни наши пазари са Централна Африка, Конго, места, където моралът на тази стока никога не е висок”, каза Кирил Петков.

По думите му затова е важно гласуването в парламента, за да заемат ясна позиция.

„Защото до този момента сме просто едни търговци, които продаваме на традиционни наши пазари в завишени количества, но нито носим отговорност, нито можем да се похвалим, че сме направили нещо, защото ние не носим никакъв риск за нищо. Ние продаваме в Европа, вътрешноевропейска доставка, даже не минава граници“.

На въпроса стига ли българско оръжие до Украйна, премиерът заяви:

„Българското правителство до този момент не е поело никаква отговорност, нито има нещо, което е направило, с което да каже, че е поело такъв риск, или да се похвали, че е направило такова нещо”.

По думите му продавали сме на традиционните ни пазари в големи количества, но не сме поели никаква отговорност за това в едната и в другата посока.

„Продължаваме промяната“ заяви, че гласуването в парламента трябва да е ясно. Ние, като политическа партия, ще гласуваме „за“ общия мандат на военно-техническа помощ, което покрива всичко. Оттам нататък какво ще поискат украинските ни партньори и това, което поискаха, ще гледаме да го предоставим, ако е в нашите възможности. Кое е по-ценно – няколко снаряда, или да обновите една сериозна военна техника и да я изпратите обратно. Зеленски не ме попита случайно за това, за което ме попита. Той ме попита за това, от което има нужда”, добави той.

Доставките и цената на природния газ

За кризата със спрените доставка на природен газ от Русия, премиерът посочи, че през ноември сме се отказали от 2/3 от пазарното количество на азерския газ. „Отказали сме с решение на шефа на „Булгаргаз“, въпреки че цената е 1/3 от тази на „Газпром““, обясни Петков.

„Това е за мен е един огромен въпрос. Аз си представям сега като премиер, ако някой от „Булгаргаз“ вземе такова решение, без да ме уведоми мен, бих го уволнил на следващата секунда“, заяви премиерът.

„Докато ние строим гръцката връзка, има съседна тръба само на 200 км. Неа Месемврия е точката, през която може спокойно голямо количеството да бъде преведено през нея“, увери Петков.

Той отбеляза, че е говорил с изпълнителния директор на „Бритиш петролиум“ и се надява количествата на доставките да бъдат възстановени по рано от юни.

„Миксът, който можем да купуваме от Гърция и това, което може да купуваме от Азербайджан, ще бъде на средна стойност по-ниска от тази на „Газпром““, заяви премиерът.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар