Home » Свят » Педиатри в Германия: Положението е бедствено! Умират деца, защото не можем да ги приемем
Педиатри в Германия: Положението е бедствено! Умират деца защото не можем да ги приемем

Педиатри в Германия: Положението е бедствено! Умират деца, защото не можем да ги приемем

Остър респираторен вирус поразява децата в Германия. Положението в детските болници и клиники е драматично, обявено е бедствено положение. Какво се случва?

В детската болница, която всъщност е със запълнен капацитет, е прието бебе, което е било реанимирано. Затова пък тригодишно дете трябва да чака – за трети пореден ден отлагат спешно необходимата му сърдечна операция, пише DW. Детето е преместено на 150 км от Хановер в Магдебург, защото всички легла са заети, а в 21 болници в околността няма място.

А има стотици деца, които прекарват цяла нощ в приемното отделение, и въпреки това са изпращани вкъщи.

„Децата умират, защото вече не можем да се грижим за тях“, предупреждава Михаел Засе, старши консултант по детска интензивна медицина в Медицинския факултет в Хановер, с оглед на катастрофалното положение в германските детски болници. Това са драстични думи. Педиатърката в берлинската болница „Шарите“ Мехрак Юзефи казва: „В момента всички педиатрични спешни центрове работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Капацитетът е запълнен, вече не можем да осигурим грижи. Трябва да се погрижим да не загубим нито едно дете през това време.“

RS вирусът е особено опасен за малките деца

По данни на Института „Роберт Кох“ почти всеки десети човек в страната страда от респираторно заболяване. Вирусите са особено разпространени сред децата на възраст между 5 и 14 години. А така нареченият респираторно-синцитиален вирус (RS вирус) е особено опасен за децата и най-вече за бебетата.

Фактът, че в момента вирусът засяга особено сериозно Германия, има много общо с пандемията от коронавирус. Заради задължителните маски малките деца по-рядко се заразяваха с RS вируса, a сега отново се заразяват. Това има сериозни последици за германската здравна система, която и без това се задъхва от хронично претоварване.

Почти няма останали болнични легла

Проучване на германската интердисциплинарна асоциация за интензивна и спешна медицина DIVI установи, че в национален мащаб всяка втора болница е принудена да отказва лечение на деца в педиатрични интензивни отделения. В 43 от 110 детски болници напоследък не е имало нито едно свободно легло в нормалното отделение. Освен това, въпреки че има достатъчно легла за интензивни грижи в педиатричните отделения, почти 40% от тях не могат да се използват поради недостиг на персонал. „Всички сме напълно претоварени“, казва педиатърката от „Шарите“, „навсякъде липсва персонал, който да се справи с огромния наплив.”

Още през януари Мехрак Юзефи и Инициативата „Берлински детски клиники“, събираща група педиатри от столицата, се обръщат към политиците. Няма отговор. Второ писмо последва през септември. „Предвиждахме тази вълна. И сега, разбира се, недоумението е много голямо, защото се стигна до много по-лошо положение от очакваното.“

300 милиона евро за детски болници през следващите две години

Политиците реагираха късно, навярно твърде късно за тази зима. Бундестагът прие пакет от закони за болниците, който трябва да понапълни малко изтънелите каси на детските болници. През 2023 г. и 2024 г. ще бъдат отпуснати по още 300 млн. евро.

Но Юзефи е разтревожена от това, което министърът на здравеопазването Карл Лаутербах предлага, за да се справи с настоящата криза: да се прехвърли персонал от други отделения към детските болници.

„На хартия със сигурност е възможно просто да преместите лекарите от едно място на друго. Но откъде се очаква да дойдат тези хора? Сякаш другите отделения разполагат с излишен персонал, който могат просто да разпределят наляво или надясно. Освен това педиатрията е отделна дисциплина. Медицинският персонал, който се занимава повече с възрастни, понякога не се чувства достатъчно уверен, за да работи в педиатрията“, допълва тя.

Недостатъци на обучението за медицински сестри с общ профил

Така нареченото обучение за универсални медицински сестри, което позволява на служителите да работят за всички възрастови групи и области на грижи, има не само предимства. Професор Йорг Дьоч, директор на Клиниката по педиатрия в Университетската болница в Кьолн и председател на Германското дружество по педиатрия и юношеска медицина, вижда застрашителна липса на медицински сестри: „Проблемът е в това, че делът на специализиращите в областта на педиатрията е твърде малък. Може би още по-важно е, че в някои федерални провинции тези възможности за специализация изобщо не се предлагат.”

Освен това много медицински сестри в детските болници напуснаха работа по време на пандемията или след това. Тези, които преди са работили като медицински сестри 30 или 40 години, сега напускат професията само след осем или девет години, отбелязва Дьоч.

Фиксирани ставки

От 2004 г. насам болничните услуги се заплащат според поставената диагноза, а не според реално необходимия персонал и време. Докато вземането на кръв на възрастен човек отнема само няколко минути, при малки деца може да отнеме половин час. ”Нужни са много енергия и време, защото децата и подрастващите, както и техните родители, изискват съвсем различно ниво на грижи“, казва директорът на педиатричната клиника Дьоч.

Въпреки това федералният министър на здравеопазването Карл Лаутербах обяви, че в бъдеще решаващ фактор за лечението в болниците ще бъде медицинската необходимост, а не икономическите ограничения. Мехрак Юзефи се надява на скорошно подобрение на ситуацията: „Педиатрията трябва да се измъкне от системата на фиксираните ставки, трябва да има друг начин на финансиране.”

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар