Home » България » Падне ли ветото за Македония, пада и Кирил Петков
Падне ли ветото за Македония пада и Кирил Петков

Падне ли ветото за Македония, пада и Кирил Петков

Българското вето за Северна Македония е тема номер едно в ЕС. ЕК ни зове да не спираме Скопие да стане членка. Не можем обаче да бъдем критични към нейната позиция, а към нашите управници.

Те не си изпълняват национално отговорните задължения. Трябва да обяснят защо Скопие не е готово да започне преговори за членство в ЕС. Това заяви пред Lupa.bg историкът доц. Спас Ташев по повод настояването на еврокомисаря по въпросите на разширяването Оливер Вархеи да се вдигне ветото над Северна Македония до юни.

По думите му наивно е да се смята, че след като Северна Македония започне преговорите, ще скъса със своето минало. Някога след 44-та година се казваше, че когато победи социалистическата революция спорните въпроси щели сами да се решат. Виждаме как 80 години нищо не се е променило.

Според Ташев е възможно премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска да подадат оставка заради позицията им за Северна Македония. Има силно обществено недоволство срещу желанието България да „премести” ветото. Именно това може да доведе до оставки.

„Изпълнителната власт не сътрудничи с неправителствения сектор, който може да представи аргументи в полза на българското вето. Години наред нашата Национална платформа изнася важна информация за македонския въпрос и никой от политиците ни не е проявил интерес към нея. Смяната на властта може да доведе до нов подход към сътрудничеството с неправителствения сектор. Ние нямаме достъп до еврокомисаря по въпросите на разширяването Оливер Вархеи и се чувстваме пренебрегнати. Това не е проблем само на сегашните управляващи, но и на преди тях”, обясни Ташев.

„Ще идвам в София колкото често е необходимо, за да може да се стигне до решение (вдигане на българското вето за членството на Северна Македония в ЕС – б.а.) до края на юни, нямаме време, войната ни показа колко важна е евроинтеграцията.“

Това заяви еврокомисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархеи по време на форума на тема „ЕС среща Балканите. Поуката от Украйна: Европейското разширяване – защита от войната“.

Вархеи допълни, че е „изключително разочарован“, че въпросът с началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС отново е на дневен ред. Той допълни, че е смятал, че тази тема е била приключена преди 2 години.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар