Home » България » Официално: По-скъпо става плажуването по нашето море, забравете за безплатни принадлежности
Официално: По-скъпо става плажуването по нашето море забравете за безплатни принадлежности

Официално: По-скъпо става плажуването по нашето море, забравете за безплатни принадлежности

Шезлонгите и чадърите по Българското Черноморие през предстоящия летен сезон няма да бъдат с намалени цени, както се случи през последните две пандемични години.

Това съобщиха от Министерството на туризма. Концесионерите и наемателите на плажове повече не могат да получават намаления в таксите към държавата и съответно те не могат да предложат по-ниски цени на услугите към туристите.

„Отстъпките се ползваха по време на пандемията като държавна помощ. За този сезон няма одобрени такива мерки от страна на Европейската комисия“, заяви пред TravelNews министърът на туризма Христо Проданов. Според него самите концесионери ще трябва да решават дали да оставят по-ниски цени на плажните принадлежности, или въобще да нямат такива. Държавата повече не може да им опрощава или намалява концесионните такси, подчерта той.

Проданов допълни, че за сметка на това контролът от министерството ще бъде засилен през сезона, като ще се следи за нарушения от страна на стопаните на плажовете. В техните договори са посочени максимални цени на шезлонгите и чадърите, които не могат да превишават. Те варират от 5 до 15 лв. за брой в зависимост от местоположението.

Най-скъпи са традиционно в големите курорти Златни пясъци, Слънчев бряг, Свети Влас и Созопол. Според хотелиерите и туроператорите връщането на високите стойности отново ще изгонят българските туристи към съседните дестинации – Гърция и Турция. През изминалите две години плажовете, шезлонгите и чадърите бяха пълни с български туристи заради ниските такси.

От общо 132 морски плажа по нашето Черноморие през 2021 г. концесионери и наематели склониха да премахнат изобщо цените на чадъри и шезлонги само на 11 места. Безплатни бяха плажовете „Ривиера“, „Буните 2“, „Обзор Мотела“, „Бургас-Север“, „Бургас-Централен“, „Приморско-Централен“ и „Къмпинг Нестинарка“, „Шкорпиловци-юг“, „Ахелой“, „Атанасовска коса“ – част 1, както и централния плаж в Царево. На останалите цените варираха от 1 до 10 лв.

Тогава за второ поредно лято Министерството на туризма предложи на стопаните на плажовете да намали концесионните такси и наеми с до 50%, ако предоставят пропорционална отстъпка от цената на плажните услуги за курортистите. Мярката беше стъпка за привличане на повече български летовници, както и в помощ на хотелиерите, които включват цената в пакетите за почивка.

Близо половината от фирмите, които стопанисват плажовете откликнаха през миналата година и свалиха цените с над 50%. Едни от най-високите такси бяха на „Божурец – Топола“, който се намира между Каварна и Балчик, както и на „Смокините-юг“ в Созопол – там чадърите струваха по 15 лв., а шезлонгът по 10 лв. По 10 лв. за чадър и още толкова за шезлонг се плащаше на плажовете „Бялата лагуна“ до Каварна, „Минерален басейн  – юг“ в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, Централния и Западния плаж в Св. Влас, „Златна рибка“ и Лозен. Миналата година някои концесионери се изхитриха като наред с по-евтината сянка включиха в плажната услуга супер скъпи напитки,  шалтета и дори такса за безжичен интернет.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар