Home » Скандално » Официално! Всеки пети българин живее под прага на бедността
Официално! Всеки пети българин живее под прага на бедността

Официално! Всеки пети българин живее под прага на бедността

От началото на април минималната работна заплата за страната вече е 710 лв. месечно. Къде хората са най-бедни?

Една трета от българите живеят около линията на бедността. През 2021 г. тя е 504. Около 16 лв. дневно за един човек от домакинство. Под този праг с около 11 лв. се оказва всеки пети българин – това показват данните от Националния статистически институт.

В областите Видин и Монтана живеят най-бедно. Там 1 човек разполага с между 340-350 лв. средно месечно или това са с под 12 лв. на ден. За всеки един район трябва да се имат предвид редица фактори като семейството, в което се живее един човек, дали развива бизнес в сивия сектор, колко развита е икономиката на целия район. В Пловдив тази сума е 479 лева.

Линията на бедност за 2021 г. нараства спрямо 2020 г. в почти всички области, но има голяма разлика между заплащането в различните части на страната.

С най-голямо нарастване на линията на бедността са областите Монтана (355), Плевен (487), Шумен (502), Габрово (487), Разград (474) и Сливен (423). Това означава, че за да си позволяват това, което до момента са си позволявали хората, които живеят в тези области преди, днес вече са им необходими повече пари.

В Северозападния (1289) и Северно-централния район (1266) средната брутна месечна заплата е под 1300 лв. Не е изненада, най-високоплатен е Югозападния район, където се намира и столицата. Тук средната брутна заплата за месец е 1996 лв.

Ще се задълбочат ли тези разлики и какво друго прогнозират за нашия портфейл специалистите от Балкански институт по труда и социалната политика?

Инвестициите, сивата икономика, демографията са само част от факторите, които влияят за разликата както в доходите, така и в качеството на живот в шестте статистически района на България.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар