Home » България » НСИ отчете незапомнена инфлация на годишна база, всичко поскъпва драстично!
НСИ отчете незапомнена инфлация на годишна база всичко поскъпва драстично!

НСИ отчете незапомнена инфлация на годишна база, всичко поскъпва драстично!

Поскъпва всичко, но най-осезаемо храни, природен газ, горива

През април инфлацията продължава да расте и достига 14,4% на годишна база. Очакванията на икономистите са за още по-високи стойности през тази година заради войната и енергийните източници, посочва Капитал.

С най-голяма тежест в потребителската кошница са храните, а те са нагоре с над 21% през април спрямо същия месец на 2021 г. От тях най-много, подобно на март, растат цените на естествените мазнини – с над 40% (като олиото), зеленчуците и тестените изделия (заради зърното).

В деня, в който управляващите трябва да обявят окончателно какви антикризисни мерки предлагат заради растящите цени, националната статистика излезе с данните за инфлацията през април. Очаквано тя е продължила да пълзи нагоре и достига 14.4% на годишна база.

Отчетената стойност вече е на нивата от 2008 г., когато икономиката прегряваше, а малко след това се срина заради Световната финансова криза. Прогнозите на икономистите сега обаче са цените да продължат да растат във всички развити икономики през следващите месеци заради войната, нарушените вериги на доставки и разхлабената парична политика на големите централни банки. В същото време очакванията за икономиката са тя да забави темпа си на растеж.

Подобно на предходните месеци двигател на поскъпването са енергийните източници, транспорта и храните. Спрямо март потребителските цени растат с 2.1%.

Измерена през хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ е сравним с данните на останалите страни от ЕС) инфлацията на годишна база през април също расте и достига 12.1%. Повечето икономически прогнози се изготвят именно на база ХИПЦ и са за средногодишно увеличение на потребителските цени през тази година от над 10%.

В същото време към април по данни на НСИ средногодишният ХИПЦ расте с 6.8%, т.е. очакванията са цените да продължат нагоре.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар