Home » Скандално » Новата шефка на СЕМ глобява бившите си работодатели, заради „Ергенът“
Новата шефка на СЕМ глобява бившите си работодатели заради "Ергенът"

Новата шефка на СЕМ глобява бившите си работодатели, заради „Ергенът“

Съветът за електронни медии (СЕМ) се готви да санкционира Би Ти Ви заради реалити предаването „Ергенът“. Това стана ясно на днешното заседания на комисията в което за първи път участваха и новите членове на регулатура Габриела Наплатанова, Пролет Велкова и Симона Велева.

Отделът за мониторинг е наблюдавал предаването, за което са получени и 44 писма с оплаквания от читатели, като те не са били шаблонни, а автентични. „Грозно“, „пошло“, „прилича на Харем“, „това не е моралът на българската девойка“, „не трябва да бъде допускано до екран“, „изпълнено е с обиди“, „участничките консумират алкохол“, „на 13 май една участничка нарекла друга “българска злобарка”“, се жалват зрители на регулатура, пише „OFFNews“.

Мониторингът е установил и нарушения – в първите 4 епизода не е имало съобщения за продуктово позициониране; ма 19 февруари, първи епизод, участничките пристигали с лимузина Мерцедес; споменаване на марка спиртна напитка и нейното консумиране, което е нарушение в закона за здравето.

Да не забравяме, че телевизията има функция да забавлява, а в конкуренти телевизии е имало и по-тежки случаи, каза Наплатанова, чиято кариера преминава в бТВ, преди Румен Радев, който е боен другар на съпруга ѝ, да я назначи в СЕМ от квотата си.

Другият нов член на регулатора Пролет Велкова каза, че е съгласна с почти всички оценки по отношение на формата, „намирам го пошъл, сексистки, мачистки“.

Соня Момчилова, която председателства съвета, каза предвид малкия брой сигнали мислела да не взима отношение към реалитито, но: „…след последния епизод, смятам, че е демагогия и абдикация от нашата функция, като родители, да не реагираме“. Тя заяви че ще иска максималната санкция по член 17а.

Това е член от закона за радиото и телевизията, който гласи:

„Доставчиците на медийни услуги са длъжни да не създават и предоставят за разпространение предавания, които могат да увредят физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата“. Родителите могат да забравят децата си поред телевизията, телевизията създава модели, каза Момчилова. Според нея „Ергенът“ е лош модел за кариерен път на развитие на незавършени личност и „демонстрира естетически напудрено епикурейство и хедонизъм“.

Тя отбеляза, че предаването не е обозначено със знак за това,което се излъчва и тя смята, че „се утвърждава като норма за поведение“ и „нанася поражения на детската психика“. Момчилова разказа, че детски психолог и разказал, че деца си играят на “Ергенът” в училище. Тя нарече предаването “интелектуален холокост” и се възмути, че на „Разпети петък“ е излъчен епизод с плажни игри и любовни ласки.

Наплатанова предложи „да извикаме доставчика“ за разговор, а Момчилова и отговори, че вече е поканен. „Ще настоявам да бъдат наложени санкции“, заяви Момчилова.

Източник: С кафето

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар