Home » Коментари » „Не мисля, че Русия има право да съществува повече“
"Не мисля че Русия има право да съществува повече"

„Не мисля, че Русия има право да съществува повече“

Вече са минали над 10 години, откакто Мария Альохина попада в полезрението на руските власти като опозиционен активист.

През февруари 2012 г. тя, заедно с Надежда Толоконикова и Екатерина Самуцевич влизат с шарените си скиорски маски в московския катедрален храм „Христос Спасител“, за да изпълнят своята „пънк молитва“ – „Богородице, изгони Путин!“.

Трите млади жени от групата Pussy Riot успяха тогава да привлекат вниманието на света с протеста си, но заедно с това дойде и неприятната страна да бъдат следени изкъсо от властите, а публичните им действия да бъдат съдени не само от строги политици, но и от съда.

А особен фокус пада върху Альохина като основател и лидер на групата. Така, след като само в рамките на последната календарна година шест пъти е осъждана на лишаване от свобода за кратки периоди от по около 15 дни, опозиционната активистка решава, че най-сетне е време да напусне страната.

Капката, която прелива чашата, е решението на московския съд през април да промени присъдата ѝ от домашен арест на 21 дни в затворническа колония.

Макар и малки присъди, подобни затваряния целят да пречупят духа ѝ и да я спрат от това да изразява явно политическата си позиция, особено на фона на започналата руска инвазия в Украйна. Част от тях са за нарушаване на ковид разпоредбите, други – за подстрекаване към бунтове.

Пред The ​​Times 33-годишната Альохина коментира, че е под постоянно наблюдение от службите за сигурност, а последният ѝ арест е бил откровено публичен.

„Последният път бях в такси, когато две сиви коли ни блокираха отпред и отзад. Трима момчета изскочиха оттам, един от тях бутна шофьора с лицето към волана, докато другите двама ме измъкнаха от колата“, разказва тя.

Впоследствие Альохина е обвинена в „оказване на съпротива при арест“, като именно това подтиква съдията да издаде и ефективна присъда, отменяйки домашния ѝ арест. Преди това тя е била на свобода само за четири дни.

За да избегне затворническата колония и продължаващия тормоз срещу себе си, наложен ѝ заради изразяване на лично мнение, тя взима тежкото решение – да напусне Русия, поне временно.

Тя разказа пред New York Times как, облечена в яке с качулка и носеща раница на доставчик на храна, тя успява да се измъкне от московските полицаи, дошли към апартамента на неин приятел, където тя била отседнала, за да я приберат в ареста и да я изпратят към новия ѝ затвор.

Альохина описва цялото измъкване като „извадено от шпионски роман“. Маскировката на разносвач на храна по домовете – с яке и раница на популярна фирма за доставки, сработва повече от добре. Полицаите дори не забелязват младата жена, преминаваща покрай тях.

По-интересното в случая е, че тази схема сработва за втори път. Нейната приятелка и колежка в Pussy Riot и общински съветник в московската община Люси Щайн, също използва дегизировка на разносвач на храна, за да се измъкне от Москва. Тя успява да се установи в Литва миналия месец.

Щайн взима това решение, след като на вратата на апартамента, който споделя с Альохина, намира поставена бележка, обвиняваща двете жени, че са предатели. И докато тя бяга, съквартирантката ѝ предпочита да остане, докато проблемите ѝ с властите не стигат тази си върхова точка.

Така Альохина решава, че е крайно време да напусне страната. При бягството си тя оставя телефона си, за да не я проследят, а близък приятел я откарва с колата си до границата с Беларус.

Там нещата стават малко по-сложни. Младата активистка има в себе си литовска виза и се опитва да влезе в страната през Беларус с руския си международен паспорт, тъй като властите в родината ѝ са конфискували личните ѝ документи.

Проблемът идва от факта, че по това време Русия е обявила Альохина за издирване, тъй като буквално е бегълка от властите. Така тя се оказва задържана от беларуски граничари в продължение на шест часа, преди да бъде върната обратно. Скоро след това се пробва отново да мине границата с Литва, но недоверчивият дежурен офицер просто я отпраща.

На третия път вече нещата се получават. По това време тя вече има официални документи за пътуване като чуждестранен гражданин, постоянно пребиваващ в неназована европейска държава.

Те са ѝ донесени от приятел – исландския пърформанс артист Рагнар Кяртансон, който успява да убеди властите в съответната държава да издадат официални документи за Альохина, за да може тя да остане на свобода. Така документите са пренесени нелегално в Беларус, а скоро след това активистката успява да влезе в Литва.

Альохина разказва пред New York Times колко различно било отношението на граничарите, когато мислели за нея като за „европейка“, а не за рускиня – много повече вежливо отношение.

Според нея фактът, че въобще е успяла да се измъкне от Русия и Беларус, е отражение на целия хаос в полицията и властите на двете държави – „дясната ръка не знае какво прави лявата“.

В Литва тя се е събрала с колежките си от Pussy Riot и заедно дори подготвят турне, което започва на 12 май с концерт в Берлин. Цялото турне ще е в подкрепа на Украйна.

Въпреки всичко Альохина и днес продължава да се надява да се върне един ден в Русия, но войната в Украйна обаче е променила възгледите ѝ за родината ѝ.

„Не мисля, че Русия има право да съществува повече. Още преди имаше въпроси какво ни обединява като страна, около какви ценности се обединява държавата и накъде върви. Но сега не мисля, че това вече е въпрос“, споделя тя.

За хора с остри и критични позиции в Русия има все по-малко място, като от началото на военната инвазия от страната хиляди руснаци вече са избягали зад граница.

Във Вилнюс, където Альохина вече е заобиколена от приятели и сподвижници, телефонът ѝ постоянно бълва съобщения за подкрепа и облекчение, че вече е „в безопасност“. Тя обаче се дразни на тези добронамерени прояви, които според нея не са правилни.

„Ако сърцето ти е свободно, няма значение къде се намираш“, категорична е активистката.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар