Home » Коментари » Ненков: Ваксинацията срещу COVID-19 в България трябва да стане задължителна
Ненков: Ваксинацията срещу COVID-19 в България трябва да стане задължителна

Ненков: Ваксинацията срещу COVID-19 в България трябва да стане задължителна

„Това правителство щеше да влезе в историята, ако беше направило ваксинацията задължителна в България“, отбеляза в предаването „Тази събота“ д-р Мирослав Ненков, който беше служебен министър на здравеопазването.

Според него следващият министър на здравеопазването трябва да направи ваксините срещу коронавируса задължителни.

Според д-р Аспарух Илиев, който експерт по безопасността на ваксините и ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн, мерките, които имаме тук срещу COVID-19, се изпълняват много проформа.

„Истинска проверка на тези мерки не се извършва, така че можем да кажем, че сме трудно съпоставими с другите държави. В Австрия при значително по-малък брой починали, взеха решение за задължителна ваксинация“, отбеляза той.

По думите на д-р Аспарух Илиев имаме няколко проблема – първият е, че има COVID, а вторият, че българинът е с много лошо здраве. „Ние сме шампиони по сърдечно-съдови заболявания във всяка форма – хипертония, затлъстяване, нашият стил на живот е много лош и когато имаме много висока заболеваемост, това се отразява и на смъртността“, обясни лекарят.

„Ако си представим една ситуация, в която всички решаваме да сме противници на червения светофар, започнем да минаваме на червено и започнат много катастрофи, дали вътрешният министър ще излезе и ще обяснява, че нещата са по-добре или ще мобилизира полицейски сили, които да контролират движението“, каза д-р Мирослав Ненков.

Според д-р Аспарух Илиев ЕК е в състояние на тревога заради ситуацията у нас. „В рамките на ЕС ние сме единствената държава, която с такива висока смъртност не се взима никакви мерки, а това противоречи на европейските ценности. В другите държави щеше да има оставка на правителството и избори“, посочи той.

По думите на д-р Ненков няма нищо лошо в това вътрешния и здравният министър да кажат, че не могат да се справят с контрола на мерките.

„За да се предприемат решителни стъпки за овладяване на тази здравна криза, трябва мощно политическо доверие“, смята той. Според него първата стъпка е новият здравен министър да въведе задължителна ваксинация от 1 февруари.

„На първо място трябва да се направи представително проучване какъв процент от хората в България са преболедували коронавируса, на второ място трябва да се прилагат строго мерките и на трето място да се мисли за въвеждане на задължителна ваксинация, защото прекалено много време изгубихме и прекалено много хора умират“, отбеляза и д-р Аспарух Илиев.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар