Home » Коментари » На вниманието на потребителите: Малтодекстрин е новата отрова в храните, която буквално слепва тъканите в организма! Как да я разпознаем
На вниманието на потребителите: Малтодекстрин е новата отрова в храните която буквално слепва тъканите в организма! Как да я разпознаем

На вниманието на потребителите: Малтодекстрин е новата отрова в храните, която буквално слепва тъканите в организма! Как да я разпознаем

Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето!

Днес ще ви запознаем със съставка, която присъства в много от продуктите, които консумирате в ежедневието си, без да си давате сметка как въздейства в действителност на организма ви. Научете повече за нея и бъдете прецизни, когато подбирате менюто си или поне достатъчно информирани за неговите вкусови стойности.

Вероятно не сте чували за малтодекстрин, но тя е често срещана съставка в много от храните, които ядем. И тъй като е сравнително евтина за производство, натрупва особена популярност и присъствие в състава на много опаковани храни. Повечето хора, които го консумират, дори не осъзнават какво поднасят на организма си. И въпреки че за малтодекстрина могат да се срещнат и позитивни изказвания, негативните последици, които може да донесе, заслужават внимание.

Човечеството от хилядолетия е използвало ензими (ферменти) за приготвяне на своите храни. Сиренето, например, е ферментативен продукт, получен с помощта на сирищния ензим. Ензимите, разграждащи нишестето и простите захари, също са известни от древността. Един от най-популярните продукти на този процес е бирата, позната още на египетските фараони. Дори българското кисело мляко се получава чрез ензимозависим процес, постигнат с помощта на млечно-киселите бактерии.

Използването на трансглутаминазата в хранително-вкусовата промишленост днес е само една частна съвременна версия на тази вековна традиция. По естеството си тя е ензим, чиято естествена функция е да свързва с ковалентни връзки аминокиселините глутамин и лизин в различни белтъчни субстрати, формирайки по този начин текстура.

Ензимът е повсеместно застъпен както в животински, така и в растителни тъкани. В различни варианти в човешкия организъм е наличен почти навсякъде, включително в кръвната плазма, където играе ролята на един от многобройните фактори на кръвосъсирване (фактор ХIII). А причината да се използва сравнително от скоро в производството на храни е високата му цена, когато се получава чрез изолиране от биологични тъкани.

Подобрител, който буквално слепва човешките тъкани

Под наименованието малтодекстрин най-често се обозначава на етикетите на различни продукти трансглутаминазата. Това е подобрител, който буквално слепва човешките тъкани и може да доведе до тежки проблеми.

Производителите на храна описват трансглутаминазата като нов, революционен начин за подобряването на съществуващите продукти. Според тях тя е просто естествен ензим, който спомага за свързването на протеините и има свойството да споява на студено парчета меса да лепи бекон по повърхността на месото.

Трансглутаминаза се използва да подобряване на консистенцията на кашкавала и сиренето, защото предотвратява разтрошаването им. Намалява и загубата на вода в киселото мляко. Изобщо намира редица приложения в производството на храни. Което обяснява и факта, че този фермент намира широко приложение в месната, рибната и сладкарската промишленост, където в зависимост от групите продукти, в които се влага, се среща в различни разновидности.

В зависимост от групите продукти, в които се влага трансглутаминазата, се предлага в следните разновидности:
• за месо и месни продукти – TG ME
• за риба и морски деликатеси – TG FI
• за шунка и ВП деликатеси – TG 901
• за сирене – TG CH
• за кисело мляко и млечни произведения TG DA
• за брашно,твърди теста и хлебопроизводство TG BR”

На етикетите на готовите продукти в магазина трансглутаминазата се обозначава стандартно с Е1400 и както вече ви казахме, носи наименованието малтодекстрин.

Запомнете – трансглутаминазата свързва в едно цяло белтъчините и когато попадне в организма, тя започва своята подривна работа и се образуват плътни образувания. Рядко се говори по тази тема, повечето пъти защото в причината за това е заложен осезаем натиск от рекламодатели. В Щатите, например, всяка година се провеждат едноседмични международни научни конференции, на които се обсъжда трансглутаминазата като причина за много болести.

Когато хората консумират храни, в които има трансглутаминаза, тя се натрупва в организма им. Върху нейната активност не оказват влияние нито химикали, нито термична обработка. Вследствие на прекомерно големите количества от този фермент обаче, който, да не забравяме, че има свойството буквално да слепва месото човешките тъкани започват да се слепват.

Около депата с фермента се образуват топчета, които могат да затруднят пасажа на червата, както и да предизвикат различни видове рак.

Вредата от прекомерния прием на продукти, съдържащи трансглутаминаза, е открита преди време от японски учени, които провели експерименти с лабораторни мишки. Само след двуседмичен прием на този фермен гризачът починал, а аутопсията му разкрила нещо страховито. Всичките му вътрешни органи – дробове, сърце, черва, били слепени буквално в едно голямо парче месо.

Лошата новина за привържениците на здравословното хранене е, че този фермент се използва в производството на все повече храни. Сред най-наситените с малтодекстрин храни са варените и пушени салами и кренвирши, охладените полуфабрикати, продуктите от месо и риба, някои млечни продукти, рулца от раци и др.

Малтитолът също е опасен

Това е още едно химично съединение, което често попада в състава на редица продукти, консумирани с охота не само от възрастни, но най-вече от деца. Например съдържа се в някои вафли – от тези, които носят атрактивното име „био”. Защото в малтитола няма нито грам захар, а вместо традиционния подсладител се влагала здравословната стевия.

И все пак растението не е толкова сладко, колкото баналната тръстика, което би означавало, че и десертът няма да е толкова наситен като вкус. Освен това при информацията, че детето ви може да отхапе вафла, в която присъства химическо съединение едва ли ще се стигне до позволение за подобно действие. Става дума за малтитола, който се използва в хранителната индустрия и под добре познатия номер Е965. Веществото се получава като алкохолен дериват и е хвален от химиците заради това, че почти не съдържа калории, за разлика от захарта. Познат е и като братовчед на класическия сорбитол.

Медиците предупреждават обаче, чевъпросният малтитол, който присъства в редица вафли и десерти, е изключително опасен.

При поглъщане на по-големи количества, особено от деца, той има силен слабителен ефект, който пък родителите могат да сбъркат с вирусна инфекция. Мъниците могат да се сдобият и с обезводняване. Освен това в тези вафли се съдържа и вредна растителна мазнина, както и малтодекстрин, за който вече споменахме.

Уплашени родители, подвластни на подвеждащата реклама на дадени продукти, се канят да сезират Съвета за електронни медии, както и Комисията за защита на потребителите. А компаниите, които са си позволявали подобни лъжи в миналото, са били санкционирани остро.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар