Home » Life Story » Млада българка напусна работа и се грижи за 200 деца сираци в Угандa
Млада българка напусна работа и се грижи за 200 деца сираци в Угандa

Млада българка напусна работа и се грижи за 200 деца сираци в Угандa

Българка се грижи за 200 деца сираци в Уганда. Благодарение на нея, те имат храна, питейна вода и ходят на училище. И така от 2 години.

Колкото и невероятно да звучи, че ще остави сърцето си в Уганда, Йоанна знаела още от малка. „Бях на 6 години, живяхме в „Сухата река” и минаваше едно чернокожо семейство с дечица. Тогава се породи в сърцето ми, че аз един ден ще живея в Африка. Казах на майка: „Майко, аз един ден ще бъда в Африка”. Тя каза: „Йоанна, моля те, бъди като нормалните деца! Какво е това нещо?”, разказва Йоанна Шопова пред NOVA.

Години наред Йоанна работи във фирма за топлинно счетоводство, нито за миг обаче, не спира да търси пътя към Африка. Намира го преди две години, а той я отвежда в Уганда. „Първата ми стъпка на африканска земя беше изживяване, което не е лесно да се опише. Бях убедена, че това е моето място”, спомня си Йоанна.

Мястото е сиропиталище в Централна Уганда – на 150 километра от столицата Кампала – сиропиталище, основано от организацията на Семпала Али. Израснал като сирак, днес Семпала се грижи за 200 деца с неговата съдба. От четири години в грижите за тях, му помагат 13 вдовици, а от две, до него застава Йоанна. И тъй като не може да осинови всичките 200 деца, тя осиновява каузата.

„Средствата ги осигуряваме ние от България с нашите спонсори. Местността е наистина един от най-бедните райони в Уганда. Няма достъп до болници, няма достъп до големи магазини. Там болести като СПИН доста върлуват”, казва Йоанна.

Млада българка се грижи за 200 деца сираци в Угандa | PlayTube.TV

В България тя създава фондация, за да набира средства за децата в Уганда. В началото дори не предполага колко много хора ще се отзоват. „Над 150 човека се включиха в образованието на децата, в техните такси. Месечни спонсори имаме около 70, които осигуряват храна и лекарства, защото нашата цел е да можем да извадим тези деца от глада първо, за да могат да се съсредоточат върху следващите неща. Това за мен са най-прекрасните деца на света. Те са толкова жизнерадостни, толкова са живи, толкова истински, техните усмивки няма как да се забравят. Те се радват на истинските неща”, споделя Йоанна.

Историята на Децата от Уганда | HelpKarma

Спонсорството на месец за едно дете, обяснява Йоанна, е в размер на 25 долара. Средства напълно достатъчни да покрият всичките му нужди. Децата от Уганда виждат Йоанна като ангел. Първият бял човек, когото те срещат, прави така, че за две години почти всички тръгват на училище. Събират се средства за сонда, която осигурява питейна вода в сиропиталището, на едно от децата се извършва скъпа животоспасяваща операция, а в момента предстои строежа и на нова, по-голяма сграда.

Източник : dunavmost

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар