Home » Здраве » Лечителят на Левски: 2 лъжици зехтин всеки ден за желязно сърце!
Лечителят на Левски: 2 лъжици зехтин всеки ден за желязно сърце!

Лечителят на Левски: 2 лъжици зехтин всеки ден за желязно сърце!

Зехтинът, или маслиново масло, се употребява като лек от древни времена. У нас сред първите, които оставят препоръки за неговите чудодейни свойства, е един Божи служител от Преображенския манастир край Велико Търново, който си печели прозвището Лечителят на Левски.

Йеромонах Неофит Калчев заедно със своя събрат отец Матей Преображенски-Миткалото избавят Апостола на свободата от тежка рана на корема чрез свой чудодеен мехлем от природната медицина.

През годините на служение на православната вяра Калчев използва всеки свободен миг, за да се посвети на народните илачи, събирайки ценна информация за всяка лековита билка. Така по-късно духовникът написва своята непреходна книга „Народен домашен лекар“.

В труда си още тогава йеромонахът описва целебните свойства на зехтина. Той се употребява както за външни, така и за вътрешни болести. Като за вътрешните болежки се пият 15-20 г, а при външните се използва за разтриване. Най-полезен е за сърцето, като наскоро поредно съвременно проучване потвърди лечебните му сили.

Две супени лъжици зехтин на ден намаляват почти наполовина риска от летален изход от заболяване на сърцето.

Данните показват, че жертвите на сърдечна болест са сред най-ниските потребители на зехтин. Тези, които консумират 29 грама или повече на ден – малко повече от две супени лъжици, са с 44% по-нисък риск от летален изход от сърдечно заболяване. Маслиновото масло е богато на здравословни мононенаситени мазнини и полифеноли, които са полезни за предотвратяване на възпаление в организма, както и риска от образуване на съсиреци.

Зехтинът се различава според степента на преработка. Колкото по-необработен е, толкова по-високо е съдържанието на полифеноли. Редовната консумация на зехтин предпазва и от инсулт, сочат резултати от друго проучване. Известно е още, че зехтинът укрепва имунната система поради високата си концентрация на антиоксиданти и мононенаситени мазнини с противовъзпалителни свойства.

Шансовете на имунната ни система да се защити срещу вирусни и бактериални инфекции се увеличават с ежедневната консумация на зехтин, тъй като той играе важна роля за увеличаване на броя на клетките, борещи се с патогените.

Екстра върджин зехтинът помага и за стабилизиране на състоянието при диабет тип 2, който често е предшественик на още по-сериозни здравословни проблеми. Освен това пречиства черния дроб и подкрепя мозъчната дейност.

Консумацията на една супена лъжица екстра върджин зехтин на празен стомах облекчава хроничния запек. Освен това маслиновото масло насърчава възстановяването на лигавицата на дебелото черво и я предпазва от образуването на слуз. Хубаво е да се приема сутрин всеки ден, а ако не понасяте вкуса му, можете да го смесвате с малко сок от лимон.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар