Home » Дом и градина » Леля Руми вади цяла кофа домати от корен! По килограм единия, че и сладки – ето с какво ги тори:
Леля Руми вади цяла кофа домати от корен! По килограм единия че и сладки - ето с какво ги тори:

Леля Руми вади цяла кофа домати от корен! По килограм единия, че и сладки – ето с какво ги тори:

Откакто стана модерно да си отглеждаме „био“ зеленчуци, и аз засадих няколко коренчета домати на терасата. Поливах ги, торях ги и накрая с огромно щастие набрах колкото за една салата.

Когато обаче отидохме на гости на леля на село миналата година, тя направо ми скри шапката – домати за чудо и приказ! А толкова вкусни и ароматни! Чак се засрамих от моите скромни опити за оранжерия на терасата.

Домашното си е домашно! Такава салата ни спретна, че още ми е пред очите! И отгоре на всичко, като видя как ни се усладиха, даде ни да си носим две касетки, че толкова много реколта, чак се чудеше какво да ги прави!

реколта домати

Измолих я да сподели тайната и тя каза, че е много проста.

Ето рецептата на леля за домати, едри като дини :

В 3-литров буркан се изсипват 2,6-2,7 литра дестилирана вода, добавят се 100 грама мая, разредена в топла вода и 1 чаена лъжичка захар… Покрива се с марля, държи се на топло място, като от време на време се разклаща. Когато спре да ферментира е готово.

Една чаша от разтвора се слага в 10 литра вода и се разпределя на 10 корена (тоест по 1 литър на корен). През целия сезон се правят 3 такива подхранвания с домашен тор с мая и доматите стават силни, здрави и дават много реколта до късна есен!

едър домат

Леля Руми е цяла енкциклопедия! Ето още колко полезни съвети ни даде:

Йод за зелето:

Добавете 40 капки йод в кофа с вода. Когато главата започне да се оформя, поливате с около 1 литър.

Чай в лука:

Поставете под всяка луковица използвана торбичка с чай при засаждане. Лукът няма да боледува.

Бананов тор:

Вземете бананови кори, залейте ги с вода (например в 3-литров буркан), изчакайте, докато на повърхността се образуват мехурчета: полейте вътрешните цветя. Можете да доливате вода към старите кори и да добавяте нови.

Мая за цветята:

100 грама сурова мая се разтваря в 10 литра вода. Поливайте всички растения, включително цветята на закрито, веднъж месечно. Резултатът ще бъде буен растеж.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар