Home » Скандално » Корнелия Нинова: На 5-ти получаваме мандата и го връщаме
Корнелия Нинова: На 5-ти получаваме мандата и го връщаме

Корнелия Нинова: На 5-ти получаваме мандата и го връщаме

“На 5-ти получаваме мандата и го връщаме

Всеки загубен ден в опити за правителство продължава живота на кабинета Борисов

Ако и когато президентът реши да покани някого от БСП в служебен кабинет, то това ще става по правилата и устава, с решение на НС

Ние 4 години се борим за промяната на модела на управление на ГЕРБ и Борисов, но на последните парламентарни избори по-голяма част от българските граждани видяха в Слави Трифонов и “Има такъв народ” възможност за промяна. Изразихме предварително подкрепа, подадохме ръка на няколко пъти, която беше отхвърлена. Имаме предварително заявена позиция от трите нови политически субекти, че няма да подкрепят правителство на БСП.

Трите нови партии показаха политическа незрялост, липса на култура за политически диалог. Всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединят за онези неща, които ни събират, а не които ни разделят. В тази ситуация, въпреки желанието за промяна, с готов план, ден по ден и мярка по мярка и с хора, които могат да направят тази промяна, правителство съставено от БСП, макар и временно, е невъзможно. Това заявих на пресконференция в централата на партията.

Днес на Националния съвет бяха обсъждани всички варианти с една цел – да се поеме отговорност и да се изведе България от кризата. Те се сведоха до следните 4: Първо, правим чисто партийно правителство на БСП с ясното съзнание, че то няма да срещне подкрепа, но показва готовност за промяна, за управление и за ревизия на модела “Борисов”. Беше отхвърлено такова решение.

Второ, правим експертно правителство, надпартийно, с ясна програма и започваме консултации с новите три политически субекти, знаейки предварително заявената им позиция, че няма да подкрепят правителство на БСП все пак да направим отговорно последен опит, за да се стабилизира страната. И това предложение беше отхвърлено след дискусия, то крие рискове. Такова експертно правителство, внесено в парламента може да бъде подкрепено, въпреки публичните заявки открито от ГЕРБ и скрито от ДПС. То би отговаряло на старите намерения на ДПС за програмен кабинет. Но това за нас е абсолютно неприемливо. Няма как да борим модела и да го променяме, правейки това заедно с модела.

Третият обсъждан вариант бе БСП да вземе мандата, да започне консултации, и да печели време, за да се даде възможност на парламента да вземе важни решения.

Но от това, което видяхте последната седмица в парламента – той е неспособен на това. Законодателството, което се приема е нетрайно и некачествено. Видяхте какъв Изборен кодекс беше приет.

Приоритетите на БСП, които отдавна са сложени на масата в парламента са напълно отхвърлени. Те са социално – икономически мерки в кризата, в помощ на домакинствата и на икономиката, ревизия на управлението на Борисов, Плана за възстановяване и устойчивост, промяна в съдебната система, която да гарантира справедливост и нов Изборен кодекс. Някои от тези задачи бяха решени, но съществените за нас социално икономически въпроси плюс актуализация на бюджета не се разглеждат в парламента.

Най-добре е да бъдеш откровен и честен с хората: Да, ние можехме да вземем мандата и да печелим време. Да правим опит да съставим правителство, което знаем, че предварително е обречено просто, за да си направим ПР, за да покажем, че можем, че имаме хора, че имаме програма. Но искам всички българи да са наясно – взимането на мандат и губенето на време в опити да се състави едно невъзможно правителство, постига само една цел – продължава управлението на правителството на Бойко Борисов. Всеки загубен ден в опити за правителство означават, че той остава на власт.

Другата възможност, която Националния съвет избра с голяма мнозинство – 108 гласа на 5 въздържали се беше веднага мандата да бъде върнат.

Това означава шанс за президента Радев да поеме управлението на страната. При избора дали да вземем мандат и да се бавим и да продължава управлението на Борисов или да върнем бързо мандата, и управлението на страната да се поеме от президента Радев със служебен кабинет – избрахме второто. Още повече, че президентът Радев при откриването на сесията в парламента заяви, че е готов със служебен кабинет.

Вярваме, че с днешното си решение, даваме възможност на един качествен, професионален, служебен кабинет, съставен от честни и почтени хора, да преведе през тези месеци страната през кризата. Това беше и окончателното решение на Националния съвет – на 5-ти получаваме мандата и го връщаме.

Отиваме на предсрочни избори, отговорността за което трябва да бъде понесена от т.нар. нови политически субекти, на които хората възложиха огромни очаквания и надежди, а те ги пропиляха.

Отиваме на избори с желание, с усилия, които ще положим, да убеждаваме и да показваме, че БСП е истинската промяна, и че няма да допуснем тя да бъде подменена, промяната да не стане подмяна.

Знаете принципната ни позиция, че макар и издигнат от БСП, избран с кампания на БСП, президентът Радев беше избран и с гласовете на много хора извън партията. От момента на избирането му той е независимата президентска институция и ние никога не сме се месили в работата на президента. Напоследък в публичното пространство се появиха всякакви спекулации за подготвяне на министри в служебния кабинет и то на знакови лица от БСП. До сега не сме водили такива разговори с президента и не е наша работа да му редим служебния съвет, но Националния съвет, след поставени въпроси от зала днес, реши и този въпрос.

Взехме решение със 106 гласа “за“ и без против и въздържали се – ако и когато президентът реши да покани някого от БСП в служебен кабинет, то това да става по правилата, устава и реда в БСП, през нейните колективни органи, чрез решение на Националния съвет. Ако президентът се обърне към нас за кадри, то ние ще си свикаме колективния орган и ще решим как да постъпим в този случай. Всички останали публични информации приемаме за спекулация и те не са подадени или не са отговорност на партията. Така че всичко ще бъде пред вас, прозрачно, публично и ясно, ако се стигне до този момент“.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар