Home » Свят » Командирът на украинската морска пехота в Мариупол: Текат последните ни часове
Командирът на украинската морска пехота в Мариупол: Текат последните ни часове

Командирът на украинската морска пехота в Мариупол: Текат последните ни часове

Драматична е обстановката в украинския град Мариупол, като тази сутрин агенциите разпространяват информация с разнопосочни послания.

Командирът на украинската морска пехота, чиито остатъци се сражават в обкръжения завод „Азовстал“ в Мариупол, призовава лидерите на САЩ, Великобритания, Турция и Украйна да спасят неговите бойци и цивилните, които са останали с тях на последната украинска територия. Това е втората молба за помощ от командира, след като преди два дни той се обърна публично към папа Франциск, пише руската редакция на BBC, предаде Нюз.бг.

„Това може би е последната ни жалба. Може би ни остават само дни или часове“, заявява майор Серхий Волина във видеопослание, публикувано във Facebook в сряда вечерта.

Волина казва, че има 500 ранени и стотици цивилни с него и хората му. Те са заобиколени от значително превъзхождащи ги руски сили. Командирът на морските пехотинци моли всички да бъдат евакуирани в трета страна.

Няколко часа по-рано майор Волин пише, че вижда два варианта за спасение: пробив на украинската армия (вариант, който офицерът определя като „възможен, макар и труден и рискован“) и споразумение по дипломатически път за напускане на всички хванати в капана.

Руската агенция „Новости“ разпространява други информация и друго видео – на чеченския лидер Рамзан Кадиров, който разказа в своя канал в Telegram също за „Азовстал“ и показа трофейно оборудване.

„В Мариупол работата по разчистването на сгради в индустриалната зона продължава с пълна сила. Това видео показва един от най-големите промишлени обекти в Донецката народна република, който бандеровците и нацистите са използвали като една от многобройните си бази“, казва Кадиров.

Според него чеченските военни претърсват всеки квадрат на някогашното мощно предприятие, което „азовските главорези“ са превърнали в „прилична укрепена зона“. Кадиров се заканва, че това далеч не е пределът и заявява, че вече могат да не използват собствените си боеприпаси, а руските бойци да атакуват с трофейни такива.

Ройтерс съобщава, че руското министерство на отбраната е поставило нов ултиматум на украинските бойци, които се намират в индустриалния комплекс. „Въоръжените сили на Русия, изхождайки единствено от хуманитарни принципи, отново предлагат на бойците от националистическите батальони и чуждестранните наемници да прекратят военните си действия от 14:00 ч. московско време на 20 април и да сложат оръжие“, заявяват от руското министерство на отбраната.

Нито един украински войник не е приел същото предложение във вторник, се казва в изявление на министерството.

 

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар