Home » България » КНСБ настоява: 1700 лв. минимална заплата, 3100 лв. – средната
КНСБ настоява: 1700 лв. минимална заплата 3100 лв. - средната

КНСБ настоява: 1700 лв. минимална заплата, 3100 лв. – средната

Основен приоритет, записан в Програмата на КНСБ за следващите пет години, е до 2027 г. минималната работна заплата да достигне 1700 лева, а средната – 3100 лева, съобщи Нова ТВ.

Президентът на синдиката Пламен Димитров определи тази цел като реалистична. Това значи 12-13% ежегоден ръст, който ние и сега постигаме

„Към момента имаме 1700 лева средна заплата за първото тримесечие на тази година. Това още не е обявено от НСИ, но всеки момент ще бъде. Т.е., ако 1400 лв. бъдат добавени за 5 години, това е малко над 200 лева на година, което са нас е абсолютно постижимо предвид ускоряването на паричните процеси, влизането в еврозоната“, коментира Димитров.

Според прогнозите на КНСБ до края на годината инфлацията ще достигне 15%.

Програмата на синдиката беше приета на Деветия конгрес, който се провежда от вчера в столицата.

Междувременно Eвропейската комисия ще се опита да убеди скептично настроените северни страни в съюза да подкрепят инициативата за въвеждане на обща европейска минимална работна заплата. Това обяви днес еврокомисарят, отговарящ за работните места и социалните права Николас Шмит.

От 28-те страни членки само Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция нямат задължителна минимална заплата. Но в страни като скандинавските, включително Дания и Швеция, профсъюзите подкрепят политиците да се противопоставят на инициативата. Според тях крайният резултат при тях може да се окаже понижаване на заплатите.

При евентуално въвеждане на европейска минимална работна заплата, най-печеливши биха били страните с най-ниски заплати. Като пример ЕК дава България и Румъния.

В момента минималната заплата у нас е 331 евро, а същевременно в Люксембург е 2071 евро. Ако се предприеме предложението, това означава драстично нарастване на минималната работна заплата у нас и в Румъния. Според икономисти, тя може да бъде фиксирана на нива, не по-ниски от 860 евро месечно, което прави близо 1700 лева! Подобни заплати, за съжаление, са все още рядкост в България.

КНСБ приветства евентуалното въвеждане на обща за ЕС заплата. От синдиката настояват за директива за минималната работна заплата, която да бъде насочена към решаване на проблема с ниските нива на минимална заплата в голяма част от новите страни членки. Приемливият вариант в краткосрочен план е достигане на съотношение 50% от СРЗ за страната, се посочва в позицията на КНСБ.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар