Home » Скандално » Кирил Петков: Хората, които сутрин стават с желанието да откраднат нещо от България, са същите, които правят бизнес с Владимир Путин
Кирил Петков: Хората които сутрин стават с желанието да откраднат нещо от България са същите които правят бизнес с Владимир Путин

Кирил Петков: Хората, които сутрин стават с желанието да откраднат нещо от България, са същите, които правят бизнес с Владимир Путин

Първият въпрос към българския премиер е доколко България изпитва сега гнева на Кремъл – щом след началото на войната незабавно и ясно застана на страната на Украйна.

„Те организираха голяма битка, трябва да им се признае. Имаше кибератаки срещу нашите пощи, които непосредствено преди Великден не можаха да изплатят пенсиите. Атакувано беше и електроснабдяването. Те мобилизираха всички сили. Така например изведнъж се появи една странна опозиция. Демонстрантите развяваха руски знамена под прозореца на кабинета ми. Вече мислех, че ще влязат при мен.

Русия има много т.нар. приятели и сътрудници тук. В руското посолство в София бяха регистрирани 118 служители – в нашата малка страна! Сега намаляваме броя им, някои бяха експулсирани по обвинения в шпионаж. И – през април Русия ни спря газа, от който бяхме много зависими.“, каза той пред „Велт ам Зонтаг“, цитирана „Дойче Веле“.

Авторът на интервюто Филип Фолкман-Шлук припомня, че Петков е дошъл на власт с целта да се пребори с корупцията, във връзка с което премиерът отбелязва:

„Установихме, че двете неща са свързани – борбата срещу корупцията и борбата срещу зависимостта от Русия. Хората, които сутрин стават и искат да откраднат нещо от държавата, са същите, които правят бизнес с режима в Москва. Путин използва корупцията като външнополитическо средство“.

Помолен да даде пояснения, Петков казва:

„Когато дойдох на власт и започнахме да разчистваме, открихме интересни неща. Съветничка на моя предшественик Бойко Борисов имаше чисто нов джип в гаража си. Тя го караше, но колата бе платена от строителна фирма, изграждала тръбопровода „Турски поток“. За него са дадени 1,5 милиарда евро от парите на българските данъкоплатци, а той не докарва газ на България – служи изключително на руските геополитически интереси, тъй като прекарва газ встрани от Украйна през Турция към Сърбия и Унгария. Мога да дам много такива примери.

Нашата държавна газова фирма бе решила преди встъпването ми в длъжност да се откаже от сключването на договор с Азербайджан, който би диверсифицирал нашите доставки. Вместо това пак трябваше да се разчита на „Газпром“, при това на много по-висока цена. Освен това идентифицирахме сътрудници на нашите тайни служби, получавали пари от Русия“.

Пред „Велт ам Зонтаг“ Кирил Петков споделя и, че за съжаление българското правосъдие продължава да не работи независимо.

„Главният прокурор Иван Гешев все още е под контрола на бившия премиер (Бойко Борисов – б.р.), а ние не разполагаме с мнозинство в парламента, за да го сменим. Но знаехме предварително, че борбата ще бъде дълга. Работим в тясно сътрудничество с разследващите органи на Европейската комисия, тъй като корупцията в нашата страна често е свързана с европейските средства.“ Българският премиер заявява и:

„Не искаме да изчистим дома си заради Брюксел – самите ние искаме да живеем в чист дом. И не само ще изпълним изискванията на Брюксел, а дори ще ги надхвърлим. Но ако едновременно трябва да се борим срещу корупцията и срещу влиянието на Русия, имаме нужда от помощ“.

За българската енергийна независимост

Германското издание се интересува и от зависимостта на България от руската енергия, която преди войната в Украйна е била 95 процента. Как изглеждат нещата сега? „Успяхме буквално за една нощ да станем независими“, казва Петков. „До юли ще обновим договора за доставки с Азербайджан, което ни гарантира една трета от потребностите. Наскоро бях във Вашингтон и сключих договори за втечнен газ със САЩ. През лятото ще влезе в експлоатация нов тръбопровод с Гърция, по който ще се правят доставки и за други държави от ЕС.“

Що се отнася до нефта и дали България ще се присъедини към нефтеното ембарго срещу Русия, Петков обяснява, че България разполага само с една рафинерия, която при това работи с руски технологии. „Не можем да ги заменим толкова бързо. Но щом получаваме 95 процента от газа от други източници, ще сме внесли съответстващ дял в редукцията на изкопаемите енергии от Русия.“

В интервюто си пред неделното издание на „Ди Велт“ Кирил Петков споделя и, че 20 процента от българите все още подкрепят Русия, което е невероятно.

„Значителното мнозинство обаче е загрижено, тъй като войната е близо и хората смятат, че аз, с моята твърда позиция за Украйна, поемам голям риск. Т.е. сигурността е важна тема.“

Премиерът посочва, че има нужда от повече натовски войски на игоизточния фланг на Алианса и обяснява какъв вид военна помощ ще окаже България на Украйна – ремонтирайки военна техника.

Кирил Петков изтъква и, че България подкрепя европейското членство на Киев, което за България като близка до Украйна страна е въпрос на национална сигурност.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар