Home » България » Кирил Петков: Украйна ще спечели тази война и всички демократични държави стоят зад вас
Кирил Петков: Украйна ще спечели тази война и всички демократични държави стоят зад вас

Кирил Петков: Украйна ще спечели тази война и всички демократични държави стоят зад вас

„Искам да благодаря за лидерската роля, която вие показахте. Лидерството не само за Украйна , а и за свободния свят. Украйна ще спечели тази война и всички демократични държави стоят зад вас, няма никакво съмнение, че това е единственият изход, който ще се случи, Благодаря за дискусията днес“,

Това заяви Кирил Петков след срещата му с украинския президент Зеленски.

Кирил Петков сподели, че за България е важно Украйна да вижда ясен път към ЕС, предаде Нова телевизия.

„Това е мястото, към което Украйна принадлежи. Украйна е част от европейското семейство. Имате силния глас на България, когато се срещна с моите европейски колеги“, каза Петков.

„България ще бъде щастлива да улесни износа на украинска електроенергия в България и на Балканите, която ще ни даде много добра възможност да имаме допълнителна електроенергия и свободен капитал. България ще бъде повече от щастлива да има Варна като логистична база и да дистрибутира зърното, което не можете да изнесете през вашите пристанища“, заяви Кирил Петков.

„Когато говорим за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент в подкрепата на Украйна, като използва трансбалканския газопровод и може да достави газ през терминалите за втечнен газ през Гърция и Турция и ще даде и на двете ни държави по-ниски разходи и допълнителен приток на гориво“, добави още Петков.

„По отношение на вашата покана за България да участва в реконструкцията на Украйна, ние ще сме повече от щастливи да го направим. Благодаря и за предложението да помогнете на нашия кораб да напусне Черноморск. Знам, че това не е лесно, но съм щастлив, че имате организиран план за нашите моряци да се върнат вкъщи“, каза Петков.

„Вашето искане за военно-техническа помощ и ремонт на тежки машини в български фабрики ще бъде добра възможност за България и Украйна“, каза още премиерът.

Той каза още, че иска да се върне в Украйна, за да отпразнува победата на Украйна.

„България е щастлива да застане до вас и да ви подкрепя“, каза Петков.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар