Home » Дом и градина » Как да късате листата на доматите и защо е необходимо да правите това за добра реколта?
Как да късате листата на доматите и защо е необходимо да правите това за добра реколта?

Как да късате листата на доматите и защо е необходимо да правите това за добра реколта?

Правилната грижа за доматите ви гарантира отлична реколта

При отглеждането на домати е необходимо да знаете някои тънкости, иначе реколтата може да бъде погубена още през първата половина на лятото.

Едно от условията за получаване на обилна реколта е късането на листата. Но защо и как да го правите?

В почвата обитават маса вредни микроорганизми, които провокират развитието на болести. Ако долните листа са в контакт със земята, тогава болестта бързо ще обхване целия храст, поради което ще трябва да се премахне от градината. За да не се случи това, те трябва да бъдат откъснати веднага след засаждането на разсада в градината.

Растежът на зелената маса изисква сили, които могат да бъдат насочени в друга посока – формирането на плодове. Колкото по-малко са листата, толкова по-бързо ще се развият, узряват плодовете.

Доматите обичат влагата, но във влажна среда болестите и вредителите се размножават интензивно, така че по време на поливане е нежелателно водата да попада върху зелената маса. Ако премахнете най-долните листа, тогава поливането ще бъде по-лесно.

Влагата, абсорбирана от доматите, има тенденция да се изпарява от повърхността на листата. Колкото повече са те, толкова повече влага се изпарява от доматите, поради което трябва да поливате зеленчуците по-често и по-обилно.

Циркулацията на въздуха ви позволява да предпазите доматите от гъбични заболявания, но ако има твърде много зеленина, тогава въздухът трудно прониква в растението.

Разбира се, оставянето само на стъблото е неправилно, тъй като зелената маса участва в процеса на фотосинтеза, тя абсорбира някои полезни вещества и влага от въздуха. Без тях растението просто не може да расте.

Кои листа трябва да махнете ?Отстранете най-долните, разположени до самата земя, пожълтелите и повредените от вредители.

Листата в средата на храста, сгъстяват растението.

Късането на излишната зеленина от доматите трябва да е сутрин при сухо време. Това не нарушава сокодвижението, а също така предотвратявате разпространението на болестта.

На всяко растение оставете по два листа минимум. Късайте ги нагоре. Ако ги откъснете надолу, можете да повредите храста.

Правилната грижа за доматите и навременното лечение на болестите ще ви позволи да получите богата реколта от сочни зеленчуци.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар