Home » Коментари » Какво ще се случи в магазините след 10 май?
Какво ще се случи в магазините след 10 май?

Какво ще се случи в магазините след 10 май?

Рафтовете с храна в магазините в цялата страна може да останат празни, защото няма да има кой да доставя стоките. От 10 май превозвачите обявяват безсрочен протест докато не бъдат изпълнени исканията им. Това потвърди изпълнителният директор на Съюз на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

„Единни сме в бранша, в протеста ще се включат петте сдружения в товарния сектор и двете сдружения на автобусните превозвачи“, допълни той, цитиран от glasnews.bg.

Това означава, че от следващия вторник ще спрат товарните превози в страната и междуселищните автобуси. Градските автобуси в голяма част от градовете, като София, Бургас и Варна, са общински дружества. Затова не е ясно дали те ще се включат в протеста. В Пловдив, обаче градския транспорт се обслужва от частници…

Основните искания на превозвачите са четири и протестът ще продължи докато те не бъдат изпълнени. Те са намаляване на акциза за горивата с 50% за срок от месеца, премахване на биодобавката в горивата за срок от шест месеца, тол таксите да не бъдат увеличавани, а автобусните превозвачи да получат пълния размер на компенсациите за отстъпките, които правят за пенсионери, деца и други, които по закон могат да пътуват с намаления.

Няма да бъде достатъчно да бъдат изпълнени само част от исканията ни, за да спрем протеста, обясни Йордан Арабаджиев.

От бранша са единни, че всичките им искания трябва да бъдат изпълнени. Превозвачите поискаха и оставката на тримата министри, които имат отношение към дейността им – министърът на транспорта Николай Събев, на финансите Асен Василев и на регионалното развитие Гроздан Караджов.

На въпрос дали, ако бъдат изпълнени другите им искания, превозвачите ще оттеглят исканията си за оставки на министри, Йордан Арабаджиев обясни, че за тях са важни резултатите. „Да има резултати, за нас това е важното. Ние не гоним политически цели, гоним резултати, които да окажат влияние върху инфлационните процеси и кризата“.

През март в Испания имаше протест на превозвачите. Те протестираха доста дълго време, в резултат на което имаше празни рафтове по магазините.

“Нищо чудно и тук да стигнем до такъв резултат. Ще протестираме докато има резултати. Което означава, че може да има дефицит на стоки в магазините”, каза транспортният бос. Протестът в Испания затрудни и работата на редица заводи. Накрая обаче правителството прие исканията на бизнеса и отдели 450 млн. евро за транспортния бранш, включително и намаление на акциза.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

One comment

Твоят коментар