Home » Здраве » Какво се случва, когато ядете по една скилидка чесън всеки ден
Какво се случва когато ядете по една скилидка чесън всеки ден

Какво се случва, когато ядете по една скилидка чесън всеки ден

Една скилидка чесън прави чудеса с нас. Чесънът е една от най-древните зеленчукови култури, за която между другото древните шумери са писали преди повече от 4,5 хиляди години. Неговият специфичен вкус и гастрономически качества са добре познати по целия свят.

И така, какво прави чесъна толкова популярен? На всичкото отгоре е и много полезен! Нека разберем повече за това растение. Какви са положителните и отрицателните му качества, наистина ли е толкова полезен? Иначе защо цените на този продукт са толкова непосилно високи през зимата?! През цялата ни история чесънът е бил полезен за хората.

Почитали са го заради „магическите“ свойства и е бил използван като лек срещу вредители по културите. Египетските фараони го включвали в диетата на своите работници, за да имат достатъчно сила да построят пирамидите. Древните гърци смесвали чесън с мед, за да увеличат мъжката сила и да прочистят белите си дробове. И римляните взимали по глава чесън като талисман.

Лек срещу настинка

Чесънът съдържа вещество, наречено алицин . Колкото по-ароматна е скилидката чесън, толкова повече от това вещество има в нея. Многобройни изследвания от различни лаборатории вече са потвърдили антивирусните свойства на алицин. Нещо повече, това вещество успява да укрепи имунната система на човека.

По принцип е невъзможно да се определи конкретна доза чесън, за да се предотврати например обикновена настинка. Средно се препоръчва да се консумират не повече от 1-2 скилидки чесън на ден. Най-добре е първо да смачкате скилидката с дланта на ръката си или с нож, а след това да го нарежете на парчета. По този начин цялата доза алицин ще влезе в тялото ви.

Зъболекарски асистент

Поради свойствата, присъщи на чесъна, шансът за развитие на възпалителни заболявания на устната кухина и венците е рязко намален. Освен това чесънът е абсолютно в състояние да премахне вече съществуващите възпалителни процеси. Микроелементите, наречени фитонциди, открити във всяка скилидка чесън, имат мощни бактерицидни свойства. В тяхната природа е да се борят с опасните за хората патогенни микроорганизми, което само по себе си е доста трудно.

Антиалерген

Друго полезно вещество, етилацетат , потиска появата на хистаминови протеини, които от своя страна са резултат от въвеждането на алергени в организма. С други думи, животоспасяващата скилидка чесън може да потисне реакцията на организма към сезонни алергии (сълзи, изпотяване, зачервяване на кожата и др.).

Поддържа младостта

Същият алицин, който ви помага в борбата с настинката , също има ефект на силен естествен антиоксидант. По този начин, с достатъчно количество от това вещество, човешката кожа е по-малко изложена на смущения на клетъчно ниво и остава млада и здрава по-дълго.

Лекува черния дроб

Чесънът помага на черния дроб в естествената му функция, а именно детоксикация. Докато този орган почиства цялото тяло, чесънът отделя вещества, които сериозно увеличават производството на чернодробни ензими, участващи в детоксикацията.

Освен това не можем да не споменем, че постоянната консумация на чесън забавя растежа на бактерии и микроби в тялото на жената. Като цяло помага на организма да се бори с факторите, които водят до млечница .

Как чесънът може да навреди

На първо място, чесънът често се използва в много кухни по света. И в същото време мощно повишава апетита. Така че хората, които са на диета или спортуват, ще трябва да знаят за това. Например, дори няколко скилидки чесън, добавени към зеленчукова салата, могат да накарат човек да яде няколко порции наведнъж.

Чесънът е противопоказeн за хора с проблеми със стомаха, червата, бъбреците и черния дроб. Също така препоръчваме бременните и кърмещите жени да се въздържат от чесън. Дори за обикновен човек вече не се препоръчва порция от 3-5 скилидки на ден.

Между другото, чесънът често се използва със свинска мас. И това, между другото, е не само вкусно, но и здравословно. В крайна сметка свинската мас, подобно на чесъна, активно разгражда мазнините в човешкото тяло и до голяма степен помага в борбата с излишните килограми, особено целулита.

Е, надяваме се да знаете гастрономичните свойства на чесъна. Ако нещата са различни, нашата редакция има какво да ви разкаже! Тук ще намерите много статии и рецепти, които са популярни по целия свят!

Източник: За жената

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар