Home » Скандално » Истината! Ето защо Кирчо и компания заминаха за Украйна. Замесени са милиарди!
Истината! Ето защо Кирчо и компания заминаха за Украйна. Замесени са милиарди!

Истината! Ето защо Кирчо и компания заминаха за Украйна. Замесени са милиарди!

България е затрупана с поръчки за оръжие на стойност 1 милиард лева, като то трябва да бъде изнесено към Украйна незабавно.

Парите ще пристигнат у нас през следващите 3 месеца, ако сделката бъде одобрена. Това е и една от причините за посещението на българската делегация в Киев, водена от премиера Кирил Петков, признаха пред „Галерия“ представители на управляващата коалиция. Властта се чуди как да извърти сделката, за да не накърни позицията на БСП, но май този път избор няма.

Въпросът ще бъде решен и без социалистите, а техен е изборът как да реагират.

Слави Трифонов подкрепи явно износ на оръжие за Украйна, след като от „Демократична България“ отдавна сториха това. При гласуване в парламента украинците ще получат подкрепа и от ГЕРБ.

„Продължаваме промяната“ стоят разкрачени, тъй като самите им избиратели са раздвоени. Но това категорично работи срещу правителството и Кирил Петков

Очаква се той да заеме публична позиция в подкрепа на военна помощ за Киев и като премиер, след като декларира такава като гражданин.

Избирателите на ГЕРБ също масово са срещу износ на оръжие, но там партийната дисциплина е над всичко и заповедта на Борисов ще бъде бързо преглътната от путинофилите.

Novini.0.bg вече няколко пъти съобщи, че България така или иначе въоръжава Украйна, но вероятно тлъсти комисиони изтичат в посредници.

Информацията беше подкрепена с официални факти от министерството на Корнелия Нинова.

България е изнесла, оръжие и резервни части, боеприпаси, бронирани и защитни средства и други на стойност над 316 милиона евро от началото на войната в Украйна.

Това е около три пъти по-високо от стойността на износа за същите дни през 2021 г. Това се разбира от писмен отговор на министъра на икономиката Корнелия Нинова до депутатите на ГЕРБ Десислава Атанасова и Христо Гаджев.

Това означава увеличение от близо 200 милиона евро или 400 000 милиона лева.

За периода от 20 февруари (4 дни преди нападението на Русия над Украйна) до 13 април Междуведомствената комисия за експортен контрол е издала 31 индивидуални разрешения на физически и юридически лица за трансфер (така се наричат сделките) към държави от Европейския съюз.

Става дума за защитни средства, уреди за визуализация, симулатори и инертни боеприпаси за обучение, боеприпаси и компоненти за тях, стрелково оръжие и резервни части за него. Общата стойност на сделките е 316 346 440 млн. евро.

За същия период на миналата година издадените индивидуални разрешителни за сделки в ЕС са 26 и са за 117 112 872 млн. евро.

В отговора е описано, че изнесената оръжейна стока тази година е била за Дания, Словакия, Чехия, Германия, Испания, Словения, Полша, Румъния, Литва и Естония.

Ясно е, че едва ли тези държави се нуждаят от оръжие. Вероятно то е било веднага пратено в Украйна, като някой се е облажил по схемата.

Трансфер е имало и към Европейската агенция за гранична и брегова охрана, чието седалище е в Полша. Към нея са насочени термовизионно оборудване, а стойността на сделката е 897 хил. евро. Нинова отчита и една брокерска сделка към Алжир за резервни части за сухопътна техника за 55 хил. евро, което е смешно на общия фон.

Източник: Народ

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар