Home » Коментари » Икономист: Газът скочи над 25 пъти, може олиото да стигне 7 лева
Икономист: Газът скочи над 25 пъти може олиото да стигне 7 лева

Икономист: Газът скочи над 25 пъти, може олиото да стигне 7 лева

„Заради войната в Украйна цените се повишиха, защото говорим за половината слънчогледова реколта. Трудно е да се говори за спекула, търговците използват пазарното търсене заради несигурността.

Газът скочи на международните пазари над 25 пъти, възможно е олиото да стигне 7 лева“. Това заяви за Нова нюз Руслан Стефанов, главен икономист от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му се очакваше цените да намалеят заради възстановяването на икономиките през март-април. „Говорим за глобален проблем, както през 2008 г. Много хора ще бъдат засегнати, особено най-бедните. В някои страни вече има разпределение на стоки“, разкри той.

И допълни, че прогнози за точния ръст на цените не могат да се правят.

„Ще има намаляване на разполагаемия доход. Ако продължи да ескалира войната, може да има увеличение на инфлацията“, посочи експертът.

Хората в Благоевградско също усещат високите цени и правят сметка как да си купят дори хляб. Етикетите навсякъде сочат по-високи цени в сравнение с преди началото на войната в Украйна.

Цената на олиото притеснява най-много гражданите, а сумата вече достига 5 лв. за бутилка. Над 15% е ръстът на меда, а житата също са по-скъпи.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар