Home » Скандално » Изчезващи сперматозоиди, свиващи се пениси: как токсичните химикали заплашват човечеството
Изчезващи сперматозоиди свиващи се пениси: как токсичните химикали заплашват човечеството

Изчезващи сперматозоиди, свиващи се пениси: как токсичните химикали заплашват човечеството

В обозримо бъдеще дистопията от филма „Децата на хората“ може да се окаже реалност.

Краят на човечеството? Може да дойде по-рано, отколкото си мислим, благодарение на разрушаващите хормоните химикали, които намаляват плодовитостта с тревожна скорост по целия свят. Ново изследване, озаглавено “Обратно броене”, с автор Шана Суон – екологичен и репродуктивен епидемиолог в Медицинското училище към болница Маунт Синай в Ню Йорк – установява, че броят на сперматозоидите е спаднал с почти 60% от 1973 г. насам. Следвайки траекторията, по която вървим, изследването на Суон показва, че броят на сперматозоидите може да достигне нула до 2045 г. Нула.

Помислете какво означава това. Това би означавало, че няма бебета. Няма възпроизвеждане. Няма повече човеци. Простете, че питам, но защо ООН не свика веднага извънредна среща по този въпрос?

Химикалите, виновни за тази криза, се намират във всичко – от пластмасови контейнери и опаковки на храни, през водоустойчиви дрехи и аромати в почистващи продукти, сапуни и шампоани, до електроника и килими. Някои от тях, наречени PFAS, са известни като „вечни химикали“, тъй като не се разпадат в околната среда или човешкото тяло. Те просто се натрупват и натрупват – причинявайки все повече и повече щети, минута по минута, час по час, ден след ден. Сега, изглежда, човечеството достига преломна точка.

Констатациите в изследването на Суон са изумителни. „В някои части на света средностатистическата жена на двадесет и нещо години днес е по-малко плодовита, отколкото баба ѝ е била на 35”, пише Суон. В допълнение към това Суон е установила, че средно, мъжът днес има половината от сперматозоидите, които дядо му е имал. „Настоящото състояние на репродуктивните дела не може да продължава още дълго, без да застраши човешкото оцеляване“, пише Суон и добавя: „Това е глобална екзистенциална криза.“ Това не е хипербола. Това е просто наука.

И сякаш това не е достатъчно ужасяващо, изследването на Суон установява, че тези химикали не просто драстично намаляват качеството на спермата – те също така намаляват размера на пениса и обема на тестисите. Това не е нищо друго освен пълномащабна извънредна ситуация за човечеството.

Книгата на Суон допълва предишни изследвания, които установяват, че PFAS химикалите увреждат производството на сперматозоиди, нарушават хормоните при мъжете и са свързани с „намаляване на качеството на спермата, обема на тестисите и дължината на пениса”. Тези химикали буквално объркват телата ни, карайки ги да изпращат смесени съобщения и да се повреждат.

Предвид всичко, което знаем за тези химикали, защо не се прави повече? В момента в отговор на тази заплаха съществува само нищожна и неадекватна нормативна уредба. Законите и разпоредбите се различават от държава в държава, регион в регион, а в Съединените щати – от щат в щат.

Европейският съюз, например, забранява използването на химикалите фталати в играчките, и определя ограничения в производството на храни за фталатите, считани за „репротоксични“/ което означава, че те увреждат репродуктивните способности на човека/.

В Съединените щати научни изследвания установяват, че излагането на фталати е „широко разпространено“ при кърмачета, и че химикалите са открити в урината на бебета, които са влезли в контакт с бебешки шампоани, лосиони и прахове. Въпреки това липса агресивна регулация, не на последно място в резултат на лобирането от страна на гигантите в химическата индустрия.

В щата Вашингтон местната власт успя да прокара „Закон за предотвратяване на замърсяването за нашето бъдеще”, който дава инструкции на щатските агенции “да вземат мерки по отношение на цели класове химикали, вместо досегашния подход да се разглежда всеки отделен химикал, който в миналото е довел до това компаниите да преминават към еднакво вредни или дори по-вредни заместители.

Първите химически класове, чието използване в потребителските продукти трябва да бъде разгледано, включват фталати, PFAS, PCB, алкифенол етоксилат и бисфенолни съединения, и органохалогенни забавители на горенето”. Докато този щат взема важни стъпки към намирането на отговор за мащаба на химическото замърсяване, Съединените щати като цяло, подобно на много други държави, водят предварително загубена битка, поради слабото, неадекватно законодателство.

Днес в САЩ например не можеш да ядеш месо от дивеч, уловен в Оскода, Мичиган, защото местната здравна служба издаде препоръка да не се консумира месо от животни, уловени в близост до бивша военновъздушна база – поради зашеметяващо високите нива на PFOS, открити мускулите на един елен. Само преди няколко седмици пък стотици хора, живеещи в близост до друга база на ВВС в Аризона, бяха посъветвани да не пият от водата в домовете си, защото в нея бяха засечени високи нива на токсични химикали.

Учените обаче са открили такива вещества в кръвта на почти всички хора, които са тествали в САЩ. Нито една държава или регион на земята не е незасегната от замърсяването с PFAS. Това е глобален проблем. PFAS се откриват във всяко кътче на земното кълбо. На практика присъстват в телата на всеки човек. Намират се в рибите дълбоко в морето и в птиците, които летят високо в небето.

И това ни убива, буквално, като накърнява и атакува самия източник на живот: нашите репродуктивни способности. Това са проблеми, които трябва да бъдат решени сега. Просто няма време за губене.

Източник: Барикада

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар