Home » Свят » Изтекъл документ разкрива истинските планове на Русия към Украйна
Изтекъл документ разкрива истинските планове на Русия към Украйна

Изтекъл документ разкрива истинските планове на Русия към Украйна

Чернова на документ, подготвен от висши руски чиновници от управляващата партия, призовава за създаването на нова държава – Южна Рус, на части от Украйна, окупирани от руската армия.

С документа се е сдобил „Схеми” – проект на украинската секция на радио „Свободна Европа“. Той се появява на фона на слуховете, че Русия смята да проведе референдум в части от Донецка и Луганска област, които са под руски контрол, както и в Херсон.

Според документа, гласуването ще бъде за обединение на окупираните региони с Русия, по подобие на Крим през 2014 г.

Документът е озаглавен „Манифест на южноруския Народен съвет“ и е приет на 16 април. Съставителите му твърдят в него, че чрез „революцията“ през 2014 година Украйна е загубила легитимността си. Тогава според този документ е имало пуч срещу президента Янукович и властта е иззета от нацисти.

В документа не се уточнява кои окупирани територии ще влязат в новата държава „Южна Рус”.

Метаданните от документа посочват, че Роман Романов – високопоставена фигура в партия „Единна Русия” е или автор на документа или е участвал в създаването му. Анонимни държавни служители са разкрили пред „Схеми”, че документът е предаден на сътрудници на Константин Малофеев – богат и влиятелен руски бизнесмен, който участва във финансиране на сепаратистите от Донбас.

Срещу Малофеев са наложени санкции от САЩ и ЕС през 2014 г. заради ролята му в анексирането на Крим.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 0 Средна оценка: 0]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар