Home » Коментари » Иде нечувана икономическа катастрофа. Прогноза на Николай Василев
Иде нечувана икономическа катастрофа. Прогноза на Николай Василев

Иде нечувана икономическа катастрофа. Прогноза на Николай Василев

Никой не печели от една война, дори и народът на страната, която напада.

Това каза в предаването „Карай направо” по NOVA бившият министър на икономиката Николай Василев.

Финансистът прогнозира „нечувана изолация” за Русия. По думите му руснаците ще видят голяма бедност и разруха, „все едно са нападнали себе си. Ще загубят и те човешки животи, ще има и икономическа разруха, но преди нея слагам непоправимата морална щета”, заяви Василев. Той обясни, че до момента БВП на Русия е 1 трилион и половина долара.

„Ще настъпи силна рецесия, която според мен започна миналата седмица. Тя ще бъде в размер на стотици милиарди годишно и то години напред. Вместо Русия да бъде просперираща и модерна, ще се върне ужасно назад и много в страни”, каза Василев.

Той обясни, че за броени дни рублата е загубила една трета от стойността. Освен това цялото финансово богатство на руската нация на финансовите пазари се е „изпарило до нула за дни. Най-голямата руска банка беше ударена за 1 ден. Стойността на акциите й на международните пазари паднаха с 1000 пъти. Това не го бях виждал. Поделенията й в Европа фалираха за 2 дни. На нефтените и газовите компании акциите им паднаха 100 пъти за 2 дни”, каза Николай Василев.

„Икономическата катастрофа ще бъде нечувана – банките ги приключихме, авиокомпаниите – също, Лизингодателите си прибират самолетите, няма да има международни полети. Целият внос и износ ще бъде спрян за броени дни. И гвоздей няма да може да изнася. Трябва да забравят за чужди инвестиции за години напред”, коментира финансистът.

Той допълни, че през последните няколко години е предупреждавал, че може да има война близо до България и това се е случило. Василев коментира, че винаги е възможно да има и тежко природно бедствие. Той припомни и какво се случва всяка есен последните години заради пандемията. „Рецесия имаше около пандемията, сега икономиката е във възход, поне допреди войната. А ако всички тези неща се случат едновременно? Имаме ли застраховка, че не могат да се случат едновременно?”, пита Николай Василев.

Относно България, Василев прогнозира, че до 1-2 години средната заплата в страната ще е близо 1000 долара. А в София е и в момента над 1000 долара.

Как ще коментираш?
Оцени публикацията
[Общо: 1 Средна оценка: 5]
Сподели новината

About Natiii1997

Твоят коментар